Kitcheree Foto: Jaan Heinmaa
India köök
16. aprill 2019, 09:43

Kitcheree – organismi puhastav ja kosutav joogide supertoit

Kitcheree on Indiast pärit riisi-mungoa pada, mis eelkõige kuulub joogide toiduvaramusse. See on hästi tasakaalustatud proteiinirikas toit, mis annab organismile kõik vajalikud toitained, viib kehast jääkaineid välja ja on väga kergesti seeditav. 

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 40-60 min
35 minutit + üleöö leotamiseks

Koostisosad
2 dl Mungoad
300 gr Basmati riis
1 dl Läätsed
0.25 tl Purustatud punane tšillipiar
0.25 tl Purustatud must pipar
0.5 dl Oliiviõli või ghee
0.25 tl Jahvatatud koriander
0.25 tl Jahvatatud vürtsköömned
1 tl Garam masala maitseaine
1 tl Kurkumi
0.5 tl Cayenne pipar
3 cm Ingver
2 tk Keskmine porgand
1 tk Suur sibul
5 tk Küüslauguküüs
Serveerimiseks maitsestamata jogurt ja koriandri- või petersellilehed

Valmistamine

1. Pane mungoad eelmisel õhtul külma veega likku.

2. Loputa riis külma veega. Kalla paksupõhjalisesse kastrulisse 2 liitrit vett, lisa mungoad ja keeda 5 minutit, lisa siis läätsed, riis, tsilli ja must pipar ning keeda veel 20 minutit.

3. Vahepeal kuumuta pannil õli või ghee, kuumuta selles läbi koriander, vürtsköömned, garam masala, kurkum ja Cayenne`i pipar. Lisa hakitud porgandid ja ingver, prae kergelt läbi ning siis lisa hakitud sibul ja küüslauk.

3. Sega ja prae kergelt köögivilju veel umbes 5-6 minutit, seejärel kalla need riisi ja mungubade juurde. Sega läbi ja hauta veel 2 -3 minutit. Roa konsistents peaks olema paksema supi või vedelama pudru taoline.

4. Maitsesta soolaga ja raputa peale koriandri- või petersellilehti. Serveeri maitsestamata jogurtiga.