Päevaretsept ja nädala kook

EVELIN ILVES: see on tõeline võlukomponent, eriti 45+ naiste toidulauale (+ retsept!) (42)

Evelin Ilves, 4. aprill 2019, 10:33
Evelin Ilves. Tiina Kõrtsini
Jätkan tulevikutoitude teemal, sest see puudutab meid juba täna ja iga päevaga üha rohkem. Lihtsalt mõistlik on varakult harjuda mõttega, et saamaks toidust kätte tervisele vajalikud vitamiinid, mineraalid, energia- ja ehitusmaterjalid, tuleb leida uusi toitainetihedaid ja keskkonda mitte koormavaid lahendusi. Olgu need siis taimed, tõugud või tehnoloogiad. Põnev ju!

Olen pikka aega end selle valdkonna arengutega kursis hoidnud. Kui vähegi saanud, proovinud ka. Mulle läheb söödava sisu ja komponendid, tervislikkus väga korda. Aga ilus ja hea peab ka olema! Kui toit pole maitsev, kaob me elust üks suurimaid naudinguid ja kultuurikomponente. Kui ta on kole, siis olgu kui tervislik tahes – ühe nii olulise meele rahuldamata jätmine häälestab ka teised vastuseisule.

Samal teemal

Nüüd tundub mulle, et olen enda jaoks avastanud midagi, mis on innovaatiline, supertoitainerikas ja maitsev ka. Lisaks on tal oma oi kui kasulik saladus sees... See on imevigur vetikas!

Paar aastat tagasi käisin Londonis toitumisteraapia koolitusel, mis keskendus naise tervise, eriti puberteedi ja klimakteeriumi aegsete muutuste ja toidu seostele. Õieti sellele, kuidas oma menüüd muutes saad enesetunde oluliselt paremaks, vahel ka sootuks vaevustest priiks.

Üks võlukomponent, mida sealsed õppejõud 45+ naiste toidulauale soovitasid, oli justnimelt vetikas. Tohutu mineraalide sisaldus, ülipalju rauda ja valku, kilpnäärmele nii vajalik jood... Kui loetleda vaid olulisemad. Saime ka mõnd suupistet maitsta, kus vetikad koostises ja ... No paha maitset tunda polnudki, nagu ütleb Vilsandi kiidusõna.

Pärast seda olen vahelduva eduga vetikaid oma menüüsse üritanud sokutada. Proovinud punaseid, pruune ja rohelisi. Kuivatatud ja krõpsuks tehtuna. Külmutatud ja valmissalatina.

Halva üllatusena avastasin, et ka vetikatest tehtud tooted on enamasti puhta kräpp. Krõpsudes sisaldub head kraami vaid mõni protsent, kuulus wakame salat on enamasti roheliseks värvitud, suhkrustatud ja sisaldab muidki lisaaineid. Milline pettumus!

Kasutada kõlbas vaid puhtaid Aasia päritolu merest korjatud ja kuivatatud vetikaid. Kuid ka nende puhul pole teada, kui vanade taimedega on tegu, sest pooleaastane ja viie aastane vetikas erinevad nagu öö ja päev, sest vetikas võimsa merevee puhastajana hakkab teatud vanuses endasse absorbeerima ka raskmetalle ja muud meie kehale kahjulikku.

Ent vetikaidki on hakatud kultiveerima elik kasvatama. Nii saab saagina koristada täpselt kontrollitud vanuses taimed, mis kahjulikust kraamist priid. Nad on ka meie turule jõudnud, lausa Eestis külmkuivatatuna. Kõige universaalsem kasutus on külmkuivatatud vetikatele soola asendajana.

Kui vetikat aga rohkem lisada, hakkab pinnale tõusma mere maitse. Väikse koguse juures avaldub aga ime – toidu teiste komponentide maitse muutub äkki hüppeliselt paremaks ja võimsamaks. Põhjus selles, et vetikates sisaldub looduslik MSG ehk maitsetugevdaja, mille keemiatööstuse poolt toodetud analoogid on kuulutatud paljude kaasaegsete uuringute alusel tervisele lausa deemoniks. Looduse loodu aga toimib teisiti ja seda saladust pole meil õnnestunud veel lahti muukida.

Lehtkapsa (ingl k: kale) krõpsud kuivatatud wakamega.

Murra lehtkapsast parajad suupärased ampsud, eemalda kõvad rootsud. Piserda üle hea oliiviõliga ning raputa juurde näpuga kuivatatud wakamet – nagu lisaksid soolahelbeid. Masseeri mõnuga kõik läbi, nii et kapsas saaks igakülgselt õliga kokku. Laota õhukese kihina ahjuplaadile ja küpseta 200C ahjus (kui on, siis pöördõhuga) kuni kapsaste servad lähevad pruuniks ja kapsas ise krõmpsuks. Jälgi hoolega, see võib võtta 5-9 minutit, sõltuvalt ahjust. Head maiustamist!

Kaunist alanud kevadet, südamest!

Evelin

Pika tn kodust

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee