Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
19. märts 2019, 07:38

Kõrvitsakook või-kohupiimakreemiga

Puhaste maitsetega ja oma lihtsuses kõiki võluv kook, seejuures ka välimusega – pruuni ja valge kooslus on sedavõrd kaunis, et lisaks pole eriti midagi vaja, piisab ka näiteks punasest teepurust. Kuna tainast on parasjagu palju ja see ei pruugi korraga ühes vormis ära küpseda, siis soovitan kasutada kahte vormi või küpsetada kaks korda. Kui sul kõrvitsapüreed ei ole, siis võid kasutada ka Salvesti Õunakastet.

Koostisosad
7 dl Nisujahu
3 tl Kaneel
3 tl Jahvataud ingver
3 tl Küpsetuspulber
0.5 tl Sool
4 tk Suur muna
2 dl Rafineerimata roosuhkur
400 g Kõrvitsapüree
2 dl Õli


VÕI-KOHUPIIMAKREEM
150 g Pehme või
1 dl Ekstrapeen suhkur
1 tk Vanillikaun
600 g Vanillikohupiimakreem
200 g Paks maitsestamata jogurt

Valmistamine

12-16 tk

1. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Vooderda kaks 24 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi küpsetuspaberiga.

2. Mõõda kaussi jahu, kaneel, ingver, küpsetuspulber ja sool ja vispelda läbi.

3. Mikserda teises kausis munad koos suhkruga vahtu, lisa mikserdades ka kõrvitsapüree ja õli. Vala kuivainesegu munasegule ja töötle madalate pööretega mikserdades tainaks.

4. Jaga tainas koogivormidesse ja küpseta eelsoojendatud ahju keskel umbes 40 minutit. Lase umbes pool tundi vormides jahtuda, siis eemalda küljed ja tõsta koogid restile, et need täielikult maha jahtuksid.

5. Kreemi jaoks vahusta või ja suhkur heledaks vahuks. Poolita vanillikaun ja kaabi seemned võivahu peale. Lisa kohupiim ja jogurt ning töötle mikseriga siledaks kreemiks. Tõsta kreem umbes pooleks tunniks külmkappi tahenema.

6. Tõsta üks kook serveerimisalusele, määri peale pisut üle poole kreemist ja kata teise koogiga. Määri õhuke kiht kreemi koogi peale ja külgedele ning tõsta vähemalt paariks tunniks või järgmise päevani külmkappi. Pane ülejäänud kreem kaanega anumasse ja tagasi külma, enne serveerimist kanna hooletute liigutustega koogile.