Inglise ja Iiri köök
15. jaanuar 2018, 04:37

Suitsune inglise vorsti-oapada

Eestis elav inglane James Ramsden jagab meiega üht oma lapsepõlveretsepti. Ta meenutab: „Mu ema tegi seda rooga, kui olin väike. Koolist koju jõudes tegi selle lõhn mind alati nii õnnelikuks, et unustasin kogu kodutöö, mis mind ees ootas. See toit sobib kõige paremini koos mõnusalt kreemja kartulipüreega.”

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
2 tk Keskmine sibul
2 tk Küüslauguküüs
1 spl Suitsutatud paprika- või tšillipulber
400 g Purustatud tomatid
3 dl Kanapuljong
1 spl Kuivatatud ürdisegu
3 oksa Värske tüümian
400 g Konserveeritud valged oad
Worcesteri kaste
1 spl Pruun suhkur või mesi
Sool
Must pipar
1 spl Taimeõli
8 tk Toorvorst seasooles
5 viilu Toorsuitsupeekon

Valmistamine

1. Lõika peekoniviilud 2,5 cm suurusteks tükkideks.

2. Grilli toorvorste 250-kraadises ahjus keskmisel kuumusel, kuni need on igast küljest pruunistunud (8‒10 minutit).

3. Samal ajal kuumuta õli suures (soovitatavalt malmist) potis ja prae tükeldatud peekon krõbedaks. Tõsta peekoniribad taldrikule.

4. Lisa potti õli sisse õhukeseks viilutatud sibulad ja küpseta 5 minutit madalal/keskmisel kuumusel. Sega hoolega, kuni sibulad on pehmed. Lisa purustatud küüslauk ja küpseta koos sibulatega.

5. Puista toidule paprika- või tšillipulbrit ja küpseta kõike koos veel 1 minuti jagu, enne kui lisad hakitud tomatid, ürdisegu, Worcesteri kastme ja suhkru/mee.

6. Kalla potti puljong. Lisa pruunistatud toorvorstid ja peekon ning lase keema.

7. Vähenda kuumust ja lase roal 20 minutit madalal kuumusel podiseda. Sega aeg-ajalt, et see põhja kinni ei jääks.

8. Kurna oad, lisa pajaroale ja hauta veel 10 minutit.

9. Maitsesta rooga soola ja pipraga ning serveeri kartulipüree või kuuma krõbeda leivaga.