Saksamaa köök
24. detsember 2017, 02:08

Piparkoogitort

Piparkoogitordi võlu seisneb tema kaunistamises. Küpseta 18 kuni 20 majakujulist piparkooki varem valmis ning kaunista ära. Majakeste läbimõõt võiks olla 5 cm ja kõrgus võiks jääda 8-10 cm vahele. Küpseta neid eri kõrgustega ja kaunista kõik erinevalt, nii saab tort vallatu ja omanäoline. Ka maitselt on tort igati jõulune ja mõnus - piparkoogimaitseline põhi, karamellkreem ja hapukas pohlamoos- kõik hea üheskoos! tegelikult on see üks neist tortidest, mille ettevalmistustega saad alustada juba nädal varem ja täpselt õigel ajal see efektselt lauale sättida. 

Koostisosad
PÕHI
75 g Või
5 dl Nisujahu
2 sl Piparkoogimaitseaine
1 sl Küpsetuspulber
1 sl Vanillsuhkur
5 tk Muna, suur
3 dl Suhkur
1 dl Keefir (sobib ka hapukoor ja maitsestamata jogurt)
IMMUTAMISEKS
2 dl Hapu mahl (värskelt pressitud jõhvikamahl või pohlamahl segatuna veega)
KREEM
2 dl Vahukoor
270 g Kondenspiim (sobivad nii tavaline kui karamelli)
200 g Maitsestamata toorjuust
2 tl Vanillsuhkur
3 sl Kohviliköör, soovi korral
3 dl Pohlamoos
KAUNISTAMISEKS
400 g Piparkoogitainas
Erinevad glasuurid
2 dl Pohlad

Valmistamine

1 Pehme piprakoogi valmistamiseks sulata või ja sega kuivained omavahel. Vahusta munad suhkrutega kohevaks vahuks ja sõelu hulka kuivainesegu. Lisa ka sulavõi ja kefiir või jogurt ning sega ettevaatlikult ühtlaseks tainaks. Kalla küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm lahtikäivasse koogivormi. Küpseta ahjus 175 kraadi juures alumisel siinil u 30-40 minutit või kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Lase täielikult jahtuda, enne kui võtad koogi vormist. Lõika pehme piparkoogipõhi neljaks põhjaks.

2 Kreemi valmistamiseks vahusta toasoe toorjuust ja kondenspiima karamell. Lisa vanillsuhkruga vahustatud koor, soovi korral ka Vana Tallinna liköör. Vahusta ühtlaseks kreemiks.

3 Tõsta esimene põhi alusele, immuta ja määri pool pohlamoosist peale. Määri ka õhuke kiht  kreemi moosile.  Tõsta peale teine põhi, immuta ja määri paksem kiht karamellikreemi. Tõsta kolmas põhi, immuta taas ja määri ülejäänud pohlamoosiga, määri ka õhuke kiht kreemi. Immuta viimane kiht  altpoolt ja tõsta tordile, kata tort üleni karamellkreemiga- nii külgedelt kui ka paksema kihina pealt. Tõsta tort paariks tunniks, aga veel parem kui  üleöö külma.

4 Vahetult enne serveerimist vajuta kaunistatud piparkoogimajad ümber tordi (kuna kreem kleebib hästi, kinnituvad need tordi servale väga hästi) ja kaunista pohladega pealt vahetult enne serveerimist! Võid pudistada ka piparkooke kaunistuseks veel tordile.