Koostisosad
PÕHI
75 g Või
5 dl Nisujahu
2 sl Piparkoogimaitseaine
1 sl Küpsetuspulber
1 sl Vanillsuhkur
5 tk Muna, suur
3 dl Suhkur
1 dl Keefir (sobib ka hapukoor ja maitsestamata jogurt)
IMMUTAMISEKS
2 dl Hapu mahl (värskelt pressitud jõhvikamahl või pohlamahl segatuna veega)
KREEM
2 dl Vahukoor
270 g Kondenspiim (sobivad nii tavaline kui karamelli)
200 g Maitsestamata toorjuust
2 tl Vanillsuhkur
3 sl Kohviliköör, soovi korral
3 dl Pohlamoos
KAUNISTAMISEKS
400 g Piparkoogitainas
Erinevad glasuurid
2 dl Pohlad
Valmistamine
1 Pehme piprakoogi valmistamiseks sulata või ja sega kuivained omavahel. Vahusta munad suhkrutega kohevaks vahuks ja sõelu hulka kuivainesegu. Lisa ka sulavõi ja kefiir või jogurt ning sega ettevaatlikult ühtlaseks tainaks. Kalla küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm lahtikäivasse koogivormi. Küpseta ahjus 175 kraadi juures alumisel siinil u 30-40 minutit või kuni sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Lase täielikult jahtuda, enne kui võtad koogi vormist. Lõika pehme piparkoogipõhi neljaks põhjaks.
2 Kreemi valmistamiseks vahusta toasoe toorjuust ja kondenspiima karamell. Lisa vanillsuhkruga vahustatud koor, soovi korral ka Vana Tallinna liköör. Vahusta ühtlaseks kreemiks.
3 Tõsta esimene põhi alusele, immuta ja määri pool pohlamoosist peale. Määri ka õhuke kiht kreemi moosile. Tõsta peale teine põhi, immuta ja määri paksem kiht karamellikreemi. Tõsta kolmas põhi, immuta taas ja määri ülejäänud pohlamoosiga, määri ka õhuke kiht kreemi. Immuta viimane kiht altpoolt ja tõsta tordile, kata tort üleni karamellkreemiga- nii külgedelt kui ka paksema kihina pealt. Tõsta tort paariks tunniks, aga veel parem kui üleöö külma.
4 Vahetult enne serveerimist vajuta kaunistatud piparkoogimajad ümber tordi (kuna kreem kleebib hästi, kinnituvad need tordi servale väga hästi) ja kaunista pohladega pealt vahetult enne serveerimist! Võid pudistada ka piparkooke kaunistuseks veel tordile.
Kommentaarid (0)