Foto: Krõõt Tarkmeel
Laktoosivabad toidud
4. detsember 2017, 01:31

Gluteeni- ja laktoosivaba kapsalasanje

Lasanje, nagu paljud vormiroad, on lihtsalt väga hea. Aga kui kõht ei talu gluteeni ...? Lasanjeplaati asendab edukalt hautatud kapsaleht ja ka bešamellile leiab asenduse.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1 tk Suur kapsas
500 g Hakkliha
2 tk Küüslauguküüs
1 spl Kurkum
1 näpuotsatäis Vürtsköömned
Must pipar
1 l Gluteeni- ja laktoosivaba bešamellkaste
BEŠAMELL
1 l Kana- või veisepuljong
3 spl Oliiviõli
2 tk Pressitud küüslauguküüs
Sool
Must pipar
2 spl Soovi korral maitsepärm
5 spl Kikerhernejahu (sobib ka tumeda riisi jahu)

Valmistamine

1. Kastme valmistamiseks vala potti oliiviõli ja pressi juurde küüslauk. Lisa jahu. Pruunista õrnalt. Hakka tasapisi lisama puljongit. Kui puljongikogus on lisatud, kasuta saumikserit, et kastmest jahutükid välja saada. Maitsesta soola-pipraga. Sega hoogsalt ja lase kaste kergelt keema. Kogu aeg segades keeda vaiksel tulel 5 minutit, kuni kaste muutub paksuks ja kreemiseks. Kõige lõpus lisa maitsepärm, mis annab mõnusa juustuse maitse.

2. Lasanje valmistamiseks eemalda kapsalt ettevaatlikult pealmised suured lehed, et need jääksid ühte tükki. Vormiroa peale läheb umbes 12 suurt lehte. Auruta need aurupotis.

3. Prae hakkliha. Lisa tükeldatud küüslauk, sool, piprad, vürtsköömen. Ja muidugi kurkum: värvib ilusaks kollaseks ja on üliväga tervislik.

4.  Võta ahjuvorm ning lao selle põhja kiht aurutatud kapsalehti. Kui lehtede rootsud on liiga tugevad, lõika need õhemaks. Seejärel määri kapsalehtele kiht bešamelli ja kiht hakkliha. Jälle uus kiht kapsast. Siis bešamell. Hakkliha. Ja sedamoodi niikaua, kuni ained on otsas ja vorm täis. Minul tuli neli kihti kapsast ja kolm kihti täidist. Ülemiseks kihiks jääb kapsas, mida katab bešamellkaste, viimase kihi jaoks võiks seda arvestada topelt.

5. Pane lasanje eelkuumutatud ahju ja küpseta umbes 45 minutit 180 kraadi juures. Esimesed 25 minutit võiks lasanje olla kaane all. Siis võta kaas ära, et lasanje läheks pealt ilusaks pruuniks, aga ei kuivaks liialt. Ahjust võttes raputa peale maitserohelist, kõrvale võid pakkuda ketšupit.