Nädala kook

Topeltespressokoogikesed 

Rita Osa, 30. oktoober 2017, 04:16
TopeltespressokoogikesedFoto: Gregor Jürna
Espressomakroonid siidise espresso-musliinkreemiga ... Oijah, see on elu nautimise vorm ...

Koostisosad
ESPRESSOMAKROONID
50 g Mandlijahu
100 g Tuhksuhkur
1.5 tl Lahustava kohvi pulber
1.5 tk Munavalge
1 näpuotsatäis Sool
2 spl Suhkur
MUSLIINKREEM ESPRESSOGA
240 ml Piim
2 tk Munakollane
50 g Suhkur
15 g Nisujahu
15 g Tärklis
40 ml Värskelt tehtud kange kohvi
120 g Või toatemperatuuril
1 näpuotsatäis Sool

Valmistamine

6 tk

1. Tee makroonid. Sega omavahel mandlijahu, tuhksuhkur ja kohvipulber. Suru segu lusikaga läbi tiheda sõela. Vahusta munavalged soolaga, kuni vaht muutub heledaks ja hakkab pehmet vormi hoidma. Alanda mikseri kiirus keskmiseks ja lisa 0,5 sl kaupa suhkur. Enne järgmise suhkru lisamist peab eelmine olema sulanud. Vaht peab lõpuks jääma tihke ja läikiv. Spaatliga sega juurde mandlijahusegu. Tainas muutub vedelamaks ja peab spaatlilt pehme massina maha vajuma. Pane makroonitainas pritskotti ja lõika koti ots umbes poole sentimeetri laiuselt maha. Pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kaheksateist 6 cm pikkust makrooni. Jäta kerkimisvahed! Löö ahjuplaati mitu korda tugevasti vastu lauda, et eemaldada õhumullid ja tasandada makroonide pind. Jäta makroonid üheks tunniks seisma, enne kui need ahju paned. Samal ajal valmista musliinkreem. Kuumuta ahi 170 °C, vali kindlasti pöördõhurežiim. Küpseta makroone ahjus 10 minutit, ahjuust ei tohi avada! Lase valmis makroonid maha jahtuda, eemalda ettevaatlikult küpsetuspaberilt ja pane kuju järgi kolme kaupa punti.

2. Musliinkreemiks lase väikeses paksupõhjalises potis piim keskmisel kuumusel aurama, aga mitte keema. Tõsta kõrvale. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks. Lisa vahule omavahel segatud jahu ja tärklis ning vahusta ühtlaseks. Peene joana lisa vahustamist jätkates veerand piimast. Vala munakollase-piimasegu tagasi potti ülejäänud piima juurde ja vispliga pidevalt segades kuumuta paksenemiseni – segu peab muutuma päris paksuks. Kui tundub, et kuumus läheb liiga suureks, siis eemalda pott vahepeal tulelt. Lisa espresso ja sool ning vispelda ühtlaseks. Kalla segu kaussi ja klopi juurde 50 g toasooja võid. Jäta jahtuma toatemperatuurini. Samal ajal vahusta ülejäänud 70 g võid heledaks vahuks. Sega täpselt samal (!) temperatuuril olevad keedukreem ja vahustatud või omavahel. Pane sakilise tüllega varustatud pritskotti ja pritsi kuuele makroonile ilusad kreemikuhjakesed, vajuta kreemi kummalegi küljele makroonid. Lase paar tundi enne serveerimist külmas seista.

TOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee