Astelpaju-jogurtitortFoto: Viljar Särekanno
Kiudainerikkad toidud
16. oktoober 2017, 03:22

Astelpaju-jogurtitort

Kerge ja värske tort sobib hästi ka pere väiksematele liikmetele, kuna on maitselt mahe ega sisalda valget suhkrut ega muid kunstlikke maitseaineid.

Koostisosad
KÜPSISETAINAST PÕHI
120 g Kaerahelbed
100 g Rukkijahu
60 g Palmisuhkur
90 g Või
1 tk Muna
Sool
KREEM
600 g Kohupiimapasta
400 g Maitsestamata jogurt
1 tk Vanillikaun
160 g Agaavisiirup
0.25 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
5 tk Želatiinileht
50 ml Vesi želatiinilehe leotamiseks
KATE
300 g Värksed või külmutatud ja ülessulatatud astelpajumarjad
80 g Agaavisiirup
3 tk Želatiinileht

Valmistamine

1. Purusta köögikombainis kaerahelbed peeneks jahuks, lisa palmisuhkur, veidi soola ja

rukkijahu ning sega. Lisa 50 g külma või tükke ja purusta ühtlaseks. Lisa hulka muna ning sega tainas läbi. Pressi palliks, kata toidukilega ning aseta umbes 30 minutiks külmikusse. Kata 26-sentimeetrine ahjuvorm küpsetuspaberiga. Kui tainas on seisnud, pressi see küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormile ning tõsta 180-kraadisesse ahju 10 minutiks küpsema. Võta välja, kui põhi on pealt kuldne ja läbi küpsenud, ning lase jahtuda.

2. Kreemi valmistamiseks pane külma vette likku želatiinilehed. Sega kokku kohupiimapasta, jogurt, agaavisiirup ning vanillikauna seest kraabitud seemned. Pressi väikesesse potti sidrunimahl, lisa vesi ja kuumuta. Tõsta želatiinilehed külmast veest, pigista üleliigne vesi kergelt välja ning lahusta lehed kuumas sidrunivedelikus. Sega želatiinilahus jogurti-vanillikreemi hulka ning tõsta kauss kreemiga kõrvale, kuni valmistad tordipõhja.

3. Murra jahtunud koogipõhi tükkideks ning purusta köögikombainis ühtlaseks puruks. Sulata 40 g võid ja sega see puru hulka. Võisegune küpsisepuru pressi küpsetuspaberiga kaetud 26-sentimeetrise koogivormi põhja – ühtlase kihina. Peale kalla jogurti-vanillikreem ning tõsta kolmeksneljaks tunniks (või kuni kook on ühtlaselt tardunud) kappi tahenema.

4. Viimasena valmista astelpajukate. Selleks pane külma vette likku želatiinilehed. Purusta astelpajumarjad saumikseriga ning pressi vedelik läbi tiheda sõela kaussi. Läbi sõela pressides eemaldad kestad ja seemned ning saad pehme ühtlase astelpajupüree. Läbi sõela pressitud astelpajupüreest tõsta 3–4 supilusikatäit väikesemasse potti ning soojenda. Lahusta kuumas vedelikus üles leotatud ja siis kuivaks pigistatud želatiinilehed. Sega astelpajupüree hulka agaavisiirup ning seejärel pidevalt segades ka želatiinilahus. Kalla segu ettevaatlikult koogile ja jaota ühtlaselt kreemikihile. Tõsta kook uuesti tarduma vähemalt 1–2 tunniks või üleöö. Tardunud koogile raputa kaunistuseks peale rukkilille õielehti.

HEA TEADA!

Põhjaks võid kasutada ka Digestive’i küpsiseid, ent sel juhul ei ole kook päris suhkruvaba.