Maasikate ja spinatiga pekanipähklisalatFoto: Katrin Press
Kiudainerikkad toidud
10. märts 2014, 09:25

Pekanipähklisalat maasikate ja spinatiga

Poesalatite peamine probleem on kastmed. Need on rasvarohked, tehtud rõõsa või hapukoorega ega sobi seega tervisliku elustiiliga. Mõned kastmed põhinevad äädikal, alati on lisatud suhkrut, soola ja maitsetugevdajaid, sellised kastmed on tegelikult sõltuvusttekitavad. Kasutatud õli on tavajuhul kõige odavamat sorti. Oma salatile tasub kaste alati ise valmistada.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
320 g lehti Beebispinat
5 dl Värsked maasikad (viilutatud)
1.5 dl Punane sibul (viilutatud)
1 dl Pekanipähkel
MAASIKA-TŠIIAKASTE
2.5 dl Värsked maasikad (viilutatud)
0.6 dl Mandariinimahl (värskelt pressitud)
4 tk Dattel (väike, vajadusel leotatud)
2 tl Õunaäädikas
1 sl Tšiiageel või
1 tl Tšiiaseemned

Valmistamine

1. Pekanipähklid lõika pikuti neljaks (kui pähklid on juba poolitatud, siis võid jätta need terveks või lõigata veel pikuti pooleks). Jaga salatimaterjal kahe suurema või nelja väiksema kausi vahel. Mikserda kastmeained blenderis kokku ja vala salatile. Serveeri kohe.

SOOVITUS!

* Selles retseptis pole soovitatav kasutada külmutatud maasikaid, sest need on liiga hapud. Kasuta küpseid, tumedaid magusaid marju. Pressi mandariinimahl kindlasti ise. Poemahla kasutamine ei ole hea mõte, sest see on tugevalt happeline kunstlike ainete ja tööstusprotsessi tõttu. Võid kasutada ka magusate apelsinide mahla.

HEA TEADA!

Mis on tšiiageel?

Tšiia (ingl k chia) geel on veega segatud tšiia (Salvia hispanica) seemned. Idee pärineb Victoria ja Valya Boutenkolt. Veega moodustavad seemned geelitaolise vedeliku, mida on hea kasutada salatikastmetes õlil asemel. Tšiiageeli valmistamiseks sega 1/3 tassi seemneid 2 tassi veega. Lisa seemned vette, mitte vastupidi. Seisab külmikus 2–3 nädalat.