Orsoto peedi ja peekoniga
Kogus: kuuele
Valmistusaeg: 20-40 min
Koostisosad
PEEDID
800 g Peet (toores)
2 küünt Küüslauk
1 sl Punase veini äädikas
1 tl Kuivatataud tüümian või
1 sl Värske tüümian
ORSOTO
200 g Odrakruup
2 sl Oliiviõli
4 sl Või
1 tk Mugulsibul
1 dl Valge kuiv vein
1 l Köögiviljapuljong
100 g Maitsestamata toorjuust (sobib ka kitsejuust)
VEEL
200 g Suitsupeekon
Värske tüümian ja salatilehed
Meresoolahelbed
Must pipar
Valmistamine
1. Pese peedid puhtaks ja kuivata. Mässi ühekaupa fooliumisse ja lao ahjuvormi. Küpseta ahjus 200 kraadi
juures tund aega. Küpsemise ajal valmista orsoto.
2. Selleks pese kruubid jooksva vee all hoolega puhtaks. Haki sibul. Kuumuta paksupõhjalises potis 2 sl oliiviõli ja 2 sl võid. Hauta selles väiksel tulel sibul läbipaistvaks. Lisa kruubid ja kuumuta segades koos sibulaga läbi. Vala peale vein. Lase veinil kruupidesse imenduda. Vala kruupidele peaaegu kogu puljong ja hauta vaiksel tulel pool tundi, kuni kruubid on al dente. Sega aegajalt.
3. Kui kogu puljong on kruupidesse imendunud, aga kruubid tunduvad ikka liiga kõvad, lisa veel puljongit ja hauta veidi aega. Siis tõsta tulelt ning sega hulka veel 2 sl võid ja kitsevõi toorjuust. Maitsesta soola-pipraga.
4. Tükelda peekon väikesteks ribadeks. Prae pannil krõbedaks. Tõsta köögipaberile nõrguma. Koori ja tükelda
küpsetatud peedid. Lõika küüslauguküüned hästi õhukesteks viiludeks. Tõsta pannile peekonirasva sisse küüslauk, peeditükid, veiniäädikas ja tüümian. Kuumuta segades 5 minutit.
5. Tõsta taldrikule orsoto, lisa peedilõigud ja peekoniribad. Kaunista mõne ribastatud salatilehe ja tüümianiga.
Soovi korral maitsesta valmis portsjonit veel meresoola ja paari keeruga pipraveskist.
Kommentaarid (0)