Ürdine hartšoFoto: Mari-Liis Ilover
Kiudainerikkad toidud
6. jaanuar 2014, 01:06

Ürdine hartšo (2)

Paks, tummine, vürtsine, lihane ja tänu rohkele maitserohelisele värske Gruusia supp maitseb ka neile, kes
väidavad, et lambaliha nad tegelikult ei söö. Teisel päeval on mekk veelgi sügavam, aga et riis on pea kogu
vedeliku endasse imenud ja supp on üsna paks, tuleks soojendamisel lisada veidi vett.

Kogus: kümnele

Koostisosad
500 g Lambaliha
2.5 l Vesi
150 g Riis (ümara teraga)
10 tera Must pipar
10 tk Koriander (seemned)
3 lehte Loorber
Sool
4 tk Mugulsibul (hakitud)
Õli (sibula kuumutamiseks)
1 sl Nisujahu
100 g Kreeka pähklid (hakitud)
2 sl Tkemali
2 sl Tomatipasta
2 sl Khmeli-suneli maitseainesegu
50 g Kuivatatud ploomid
Koriander (värske)
Aedtill

Valmistamine

1. Tükelda liha suupärasteks, umbes 3 x 4 cm tükkideks. Pane potti, vala peale külm vesi ja lase keema. Riisu vaht. Keeda tasasel tulel 2 tundi.

2. Siis lisa puljongisse riis, terapipar, koriandriseemned, loorberilehed. Maitsesta soolaga. Keeda 10 minutit.

3. Samal ajal hauta pannil õlis hakitud sibulad. Kui sibul on läbipaistev, lisa 1 sl jahu ja kuumuta läbi. Lisa sibulad supisse. Vala hulka ka hakitud Kreeka pähklid. Keeda 5 minutit. Nüüd lisa tkemali, tomatipasta, khmeli-suneli ja kuivatatud ploomid. Keeda 10 minutit.

4. Suru küüslauk läbi pressi, sega supi sisse. Tõsta pott tulelt ning lase kaane all 5 minutit seista. Maitse, lisa vajaduse korral veel soola ja värskelt jahvatatud musta pipart.

5. Hakitud maitseroheline lisa serveerimisel.

Nipp!

Hartšo muutub eriti hõrguks, kui lisad lõpus potti ka 100 ml granaatõunamahla.

Hea teada!

Tkemali on hapu ja vürtsine kaste, mis on valmistatud alõtšast või ploomidest, lisanditeks koriander, münt

sool, küüslauk, Cayenne’i pipar. Võib asendada värskete hapude ploomide, sidrunimahla või tomatipastaga.