Napoleoni kook mustade sõstardegaFoto: Artur Sadovski
Vene köök
3. detsember 2013, 09:35

Napoleoni kook mustade sõstardega

Vana hea klassika talvele omases maitsegammas, millel külmikust haaratud suvemarjad sobivalt ehteks. Selle pika, ent üsna lihtsa valmistusprotsessiga koogiga võiks alustada varakult, et maitsed ühtlustuksid ning ka serveerimine oleks lihtsam.

Koostisosad
TAINAS
200 g Või
2 tk Munakollane
2 sl Suhkur
1 tl Sool
2 tl Valge veini äädikas
2 dl Leige vesi
3 dl Nisujahu
KREEM
1 l Piim 3.5 %
5 tk Muna
2.5 dl Suhkur
2 sl Vanillsuhkur
0.75 dl Nisujahu
150 g Külm või
1 tk Apelsin (riivitud koor)
2 sl Tsitrsuliköör
SERVEERIMISEKS
Külmutatud mustad sõstrad, mustikad või punased sõstrad

Valmistamine

1. Sega köögikombainis pehme või munakollaste, suhkru-soola ja äädikaga ühtlaseks. Lisa siis töö käigus leige vesi ja jätka segamist, kuni saad ühtlase kerge vahu. Tõsta sinnasamasse köögikombaini juurde nii

palju jahu, et saaksid parajalt pehme ja sitke taina. Jäta tainas vähemalt 5 tunniks külmikusse ootele.

2. Kreemi jaoks kuumuta potis piim keemiseni. Klopi munad suhkrutega lahti, lisa jahu ning sega hästi läbi. Ühenda munasegu ja kuum piim ning kuumuta mõõdukas kuumuses ja pidevalt segades edasi, et saaksid parajalt paksu kreemi. Jahuta kreem käesoojusest mõnevõrra külmemaks, et see võiga hästi seostuks. Mikserda jaheda kreemi hulka külmad võitükid, maitsesta riivitud apelsinikoore ja soovi korral ka alkoholiga. Hoia kuni kasutamiseni külmikus.

3. Lõika tainast 8 võrdset portsjonit ning rulli need õrna jahukihiga pinnal võimalikult õhukeseks. Küpseta ükshaaval 220 ºC ahjus 8–10 minutiga ühtlaselt helepruuniks. Ära heitu kõrgemaks küpsenud küngastest ega ebamäärasest kujust – see annab koogile oodatud õhulisuse ning eripära. Jahuta tainaplaadid hoolega enne kreemiga kihitamist.

4. Tõsta tainaplaat serveerimisvaagnale, kata ohtra kreemiga ning seejärel suru peale järgmine tainakiht. Jätka kihitamist, viimaseks jäta kreem, millele pudista vormimisest järele jäänud tainapuru. Serveeri pärast mõningast seismist külmutatud marjadega, mis söömist oodates sobivalt suuvalmiks sulavad.