Sinepine seafilee õunamekise kastmegaFoto: Artur Sadovski
Eesti köök
3. detsember 2013, 12:04

Sinepine seafilee õunamekise kastmega

Kuigi me sealiha muidu väga ei söö, siis jõululauda selleta ette ei kujuta. Selle aasta seapraeks saab sinepine sea sisefilee, mida serveerin kukeseentega täidetud kartulite ja sinepise koorekastmega, milles on väike aimatav õunamekk. Kastet võib enda tahtmist mööda maitsestada õuna või sibulaga. Soovi korral täienda kooslust õrna koheva muskaatkõrvitsapüreega.

Kogus: kümnele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
2 tk Sea sisefilee
Sool
Must pipar
3 dl Kodune õunavein
Inglise teraline sinep
KASTE
1 tk Õun (väike)
1 tk Sibul
60 g Või
1.5 sl Nisujahu
3 dl Rõõsk koor 10% või puljong
Sool
Must pipar
Praeleem

Valmistamine

1. Puhasta fileed kelmetest, maitsesta soola ja pipraga ning pruunista pannil. Tõsta ahjuvormi. Vala lihapraadimispannile õunavein ning lase vedelikul liha pruunistamise jäljed endasse lahustada. Lisa sinep ning

sega kõik ühtlaseks kastmeks. Vala siirupine kaste pruunistatud fileedele ning aseta 150-kraadisesse ahju järelküpsema. Selleks kulub 20 minutit või seni, kuni filee sisetempertuur on 65 °C. Jäta fileed ootele ning kasuta tekkinud leent kastme valmistamiseks.

2. Kastmeks hauta väga peeneks hakitud sibul ja õun pannil võis (30 g) pehmeks. Lisa siis jahu ning pärast mõningast segamist koor või soovi korral puljong. Hauta kaste tihedaks ning vala siis hulka praeleem. Timmi sobivaks, lisa maitse ümardamiseks järelejäänud või (30g) ja serveeri kuumalt filee kõrvale.