Saksamaa köök

Puuviljane jõulukook iirisekastmega 

Mari-Liis Ilover, 9. detsember 2013, 01:13
Jõulukook Mari-Liis Ilover
See jõulukook on inspireeritud Saksa ja Austria kandis populaarsest Kugelhopf’ist. Tavalisest keeksist teeb selle erinevaks või- ja munarohke pärmitainas. Lisasime koogile ka mandlimaitselist nüanssi Amarettoga. Ja see iirisekaste, oi kui hea! Kastet tuleb veidi rohkem, kui koogile kulub, aga uskuge, see limpsitakse kausist välgukiirusel ära. Kes siiski kastmest loobub, võiks tainasse 100 g asemel lisada 150 g suhkrut. kogus 12 kuni 15 lõiku.

Koostisosad
350 g Kuivatatud marjad ja puuviljad (jõhvikad, aprikoosid, ananass)
1 dl Mandliliköör (näit.Amaretto)
500 g Nisujahu
2 tl Kuivpärm
100 g Suhkur
Sool
3 tk Muna
1.25 dl Toasoe piim
180 g Pehme või
IIRISEKASTE
100 g Või
1.5 dl Suhkur
1 dl Hele siirup
2 dl Rõõsk koor 35%
2 sl Mandliliköör

Valmistamine

1. Vala kuivatatud marjadele ja puuviljadele liköör ning lase vähemalt 3–4 tundi tõmmata.

2. Sega nisujahu pärmi, suhkru ja soolaga. Klopi munad lahti ja sega piimaga. Sõtku kuivainetega kokku. Käsitsi sõtkumiseks arvesta 15 minutit. Lõpuks lisa tainasse tükikestena pehme või, sõtku ühtlaseks. Lase tainal kaetud kausis soojemas kohas kerkida 1 tund.

3. Nõruta leotatud marjad ja puuviljad. Haki suuremad, näiteks aprikoosid, väiksemateks tükkideks. Sega õrnalt kerkinud tainasse. Tõsta tainas võitatud rõngasvormi. Lase rätiku all 15 minutit seista.

4. Küpseta 175 kraadi juures 45–50 minutit.

5. Kastmeks sulata või, lisa suhkur. Sega, kuni suhkur on sulanud. Lisa siirup, koor ja Amaretto. Keeda kaaneta 10 minutit, kuni kaste pakseneb. Nirista jahtunud kaste koogile.

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee