Rukkileib lihagaFoto: Jaan Heinmaa
Eesti köök
20. november 2013, 13:08

Rukkileib lihaga

Juuretisega valminud puhas rukkileib on tervislik ja säilib kaua. Soovi korral võid leiva teha ilma lihata või lisada hoopis seemneid. Kogus 1 leib ehk 24 viilu.

Koostisosad
2 sl Juuretis
5 dl Vesi
5 dl Täisterarukkijahu
5 dl Lihtrukkijahu
3 tl Sool
1 dl Fariinsuhkur
2 dl Rukkihelbed
100 g Suitsupeekon

Valmistamine

1. Sega juuretis käesooja vee ja 2 dl lihtrukkijahuga. Kata nõu toidukilega ja jäta 12 tunniks sooja kohta seisma.

2. Sega juurde sool, suhkur, rukkihelbed ja ülejäänud jahu. Sega-sõtku ühtlaseks. Vajadusel lisa jahu veidi juurde.

3. Tükelda suitsupeekon väikesteks kuubikuteks, sega taina hulka. Tõsta tainas liitrisesse võiga määritud vormi. Lase 5–6 tundi rätiku all soojas kerkida.

4. Küpseta 250-kraadises ahjus 15 minutit, alanda temperatuuri 200 kraadini ja küpseta veel 45 minutit.