PastatainasFoto: Seljamaa Fotostuudio
Itaalia köök
25. juuni 2013, 02:17

Pastatainas

Antud kogusest saad umbes 700 g tainast.

Koostisosad
500 g Nisujahu
3 tk Muna
2 tk Munakollane
Sool
Vesi (vajadusel)

Valmistamine

1. Vala jahu töölaua keskele kuhja, tee keskele süvend, vala sellesse kergelt lahti klopitud munad ja lisa enne kloppimist veidi soola. Alusta taina moodustamist sel moel, et ühendad keskelt sõrmeotstega segades muna vähehaaval jahuga – kasuta sõrmi visplina.

2. Suru tainas käte abil laual tugevalt ühtlaseks ning töötle niimoodi 10 minutit. Kui tundub, et tainas on liiga kõva või sitke, lisa pisut vett. Valmis taina pind meenutab siidi.

3. Jaga tainas sobivateks osadeks. Et need ära ei kuivaks, kata tainapallid niiske rätiku või toidukilega, ning lase seista 20–60 minutit.

4. Kui saad, kasuta pastamasinat. Jaga tainas umbes 50 g portsjoniteks. Vormi pallid piklikult ja lase jahuga ülepuistatud rullide vahelt läbi. Seejärel jaota rullitud tainas mõttes kolmeks ning voldi tainaääred keskmise osa peale kokku. Nüüd läbista tainas sel moel, et murtud servad jääksid külgedeks. Alusta kindlasti suurema vaheruumiga astmest (enamasti nr 9) ja liigu kitsama poole. Nii saad ilusa sileda ja tiheda pastataina.

5. Kui pastarullimisseadet pole, rulli tainarulli kasutades tainas jahuga ülepuistatud tööpinnal sobivalt õhukeseks, puista üle jahuga, rulli kokku ja lõika sobiva laiusega kujunditeks.

6. Keeda pastat soolases vees mõni minut. Maitsva tulemuse saad, kui arvestad 1 liitri jaoks 10 g soola ja 100 g pastat.