Skandinaavia köök

Lauale löödud lõkkekala 

Kersti Rea, 7. juuni 2013, 14:11
Lauale löödud lõkkekalaFoto: Seljamaa Fotostuudio
Sellise küpsetamisviisiga võib teha ka lõhet, forelli või siiga.

Koostisosad
Haug või
Linask
Mesi
Õli
Sool
Aedtill

Valmistamine

Puhasta värsked kalad, lähenedes kalale selja poolt. Eemalda pea ja saba, tee sisselõige piki selga ja lõika selgroo kõrvalt kala pooleks. Eemalda sisikond ja fileeri luustik, jättes kala nahale. Nii jäävad kalafilee hõlmad

kõhtu-nahkapidi kokku. Naeluta kalad, nahk allapoole, võimalikult laiale umbes 60 cm kõrgusele lehtpuust lauale või selleks ekstra mitmest lauast kokku löödud lauaplaadile. Määri kalu seguga, mis võiks olla

vahekorras 1 sl mett : 1 sl õli : 1 tl soola : 1 sl tilli. Aseta plaat kaladega lõkkest 50 cm kaugusele küpsema.

Küpsetusaeg oleneb kalade suurusest: keskmiselt 45 minutit, suuremad kuni 1 tund. Valminud kalale määri peale maitsevõid ja lase hea maitsta.