PiparkoogitainasFoto: Seljamaa Fotostuudio
Saksamaa köök
8. detsember 2012, 08:09

Piparkoogitainas ehk krõbedad piparkoogid

Krõbedad piparkoogid sisustavad tervet detsembrit ja juhatavad mängumaailma nii väikesed kui suured.

Kogus: ühele
Valmistusaeg: üle 60 min
45 MINUTIT + 1 ÖÖPÄEV TAINA TAHENEMISEKS

Koostisosad
4 dl Suhkur
5 dl Vesi (keev)
Fariinsuhkur või
2.5 dl Tume Muscovado suhkur
1 tk Apelsin (riivitud koor)
1 tl Nelk (jahvatatud)
2 tl Koriander (jahvatatud)
4 tl Kaneel (jahvatatud)
2 tl Ingver (jahvatatud)
1 tl Sool
200 g Või
2 tk Muna
16 dl Jahu
1.5 tl Söögisooda või
2.5 tl Küpsetuspulber

Valmistamine

1. Vali kõrge äärega pann või keedupott, soovitatavalt roostevabast terasest, sest nii näed kõige paremini karamelli värvi. Mittenakkuva kattega ehk teflonpann on enamasti kuumatundlik, võid selle pinna suure kuumusega ära rikkuda.

2. Enne suhkru sulatamist pane vesi keema. Kuuma vee lisamine on külmast turvalisem ning vaatamata keemistemperatuurile väga tõhus suhkru “põlemise” hoo mahavõtja. Põletatud suhkur annab piparkoogitainale iseloomuliku pruunika värvuse. Soovitan karamelli ehk sulanud suhkrut mitte väga kaua “suitsetada”, sest maitse muutub asjatult mõrkjaks. Kuumuta suhkrut pannil, kuni see hakkab sulama. Ära sega liigselt, muidu tekivad suhkrutükid, mille sulamine on aeganõudvam. Kui kõik suhkur on sulanud ning karamell hakkab õrnalt suitsema, alanda kuumust ja lisa keev vesi. Tee seda end pisut pannist eemale hoides, sest alguses on tekkiv keemine või suisa pritsimine üsna hirmutav.

3. Kui vee äkiline keemine on peatunud, lisa tume suhkur – see lisab värvust ja maitset. Sega mõõdukas kuumuses kuni suhkru sulamiseni. Lülita kuumus välja ning hoia panni järelkuumusel.

4. Riivi otse panni kohal hulka apelsini oranž kooreosa, siis saab tainas kõige enam eeterlikke õlisid. Lisa vürtsid. Maitseainete kuumutamine toob nende maitsed paremini esile. Kui kasutad valmis poesiirupit, võiksid ka selle läbi kuumutada. Poesiirupi puhul võid fariinsuhkrut lisada vähem, maitse järgi.

5. Lisa või ning sega, kuni see on sulanud.

6. Vala vürtsikas siirup kaussi, et see kiiremini jahtuks ja oleks mugavam tainast segada.

7. Kui siirup on käesoe, vahusta hulka lahtiklopitud munad.

8. Sõelu kaussi jahu ja kergitusaine ning sega see lusika või mikseri tainakonksude abil siirupi hulka. Jahukogus võib olla erinev, sõltuvalt sellest, kui kaua siirupit keetsid ehk vedelikul aurata lasid. Arvesta, et jahu paisub seistes – seepärast peaks tainas alguses jääma pigem vedelam. Jahu saab rullimiseks alati lisada. Liigne jahu teeb ka maitse mahedamaks.

Õnnestunud tainas on pinnalt läikiv ning püsib hästi koos. Liiga võimukas sooja

taina segamine teeb selle sitkeks.

9. Tainas sobib ka kohe küpsetamiseks, ent maitsed tulevad paremini esile, kui lased vähemalt ühe ööpäeva külmikus seista. Kergitusaine jõud nõrgeneb seistes ning tulemuseks on õhemad ja õrnemad küpsised. Õhukindlalt külmikus hoitud tainas säilib üsna hästi ning kannatab ka sügavkülmutamist.

Taina kogus umbes 2 kg.

NÕUANNE

Kui soovid, et piparkoogid oleksid veel krõbedamad, asenda osa nisujahust kartulitärklisega. Kiudaineid ja koredust lisab rukki- või kaerajahu.