Foto: Eva Palu
Retseptid
17. juuni 2012, 21:00

Aurutamine bambuskorvis

Enamikes kodutarvete poodides on näha bambusest aurutusreste. Et need on suvel küll lausa hädavajalikud vahendid maitsva ja tervisliku toidu valmistamiseks, siis küpsetame selles valmis lestakala ja serveerime juurde ühe mõnusa ürdikastme peenrasaagist ja sojakastme aasia köögi fännidele. Seega pole tarvis teab mis hulka eksootilist toorainet ega aeganõudvat ettevalmistusprotsessi. Kiire õhtusöök või kerge lõuna valmib vaid 15 minutiga.

Bambusest auruti saab mugavalt asetada vokkimispannile või lihtsalt potile keeva vee kohale, aur pääseb restist läbi, üleliigne läheb välja ja toit jääb hõrk ning maitsev. Kui Aasias kasutatakse restide vahel spetsiaalseid banaanilehti, siis tegelikult sobib selleks mistahes lehtsalat, kapsas või ka küpsetuspaber, nendest pääseb aur läbi ja üksteise otsas võib küpsetada mitut portsjonit korraga.

Aasias kasutatakse sellist küpsetamismeetodit nii liha, kala kui ka köögiviljade valmistamiseks, Hiinas võib imetleda pikki üksteise otsa laotud reste eriti hommikuti, mil valmivad erinevad dim-dum-road, alustades aurutatud pärmitainasaiakestest kuni imeõhukeste ja läbipaistva taina, ent rohke täidisega pelmeenideni välja. Ka meie oma pelmeenid käituvad aurutis kenasti, eriti hästi maitsevad sel viisil küpsetatuna isetehtud pelmeenid. Kusjuures ka külmutatud supermarketi pelmeenid saavad niiviisi hoopis uue hingamise. Külmutatud toote aurutamine võtab värskest küll aga mõnevõrra rohkem aega.

Aurutada võib nii tervet kala kui ka fileed, mida saab maitsestada just endale sobivalt. Kala ise jääb nii hõrk, et palju maitset polegi vaja, piisab vaid oliiviõlist ja sidrunist.

Bambuskorvis aurutatud lest