Foto: Siim Vahur
Retseptid
19. aprill 2012, 21:00

Liköör

Kokteilinduses on liköörid üks suurim ja kõige enam kasutatud alkoholide rühmi. Segujookides on need asendamatud maitsete ja aroomide allikad ja enim levinud shot’ide ja kohvijookide valmistamisel.

Liköör on destillaat või alkoholiekstrakt, millele annavad iseloomuliku maitse ja lõhna eeterlikud õlid. Viimased võivad olla pärit puuviljadest, marjadest, pähklitest-mandlitest, maitsetaimedest ja ürtidest, kohvist jne. Alkoholina kasutatakse neutraalset piiritust, konjakit, brändit, viskit või rummi. Selles likööri maitsestajaid leotatakse ja saadud segu kas destilleeritakse või mitte. Enne küpsetamist magustatakse likööri kas suhkru, mee või karamelliga. Seejärel lastakse likööril mõni kuu kuni aasta stabiliseeruda ja selleks kasutatakse tamme- või metallvaate. Tehnoloogilisi nüansse on teisigi, mille järgi likööre võiks rühmitada, ent lihtsaim on neid sorteerida põhitooraine järgi puuvilja- ja marjaliköörideks, ürdi- ehk kloostriliköörideks, bitterliköörideks ja emulsioonliköörideks.Marja- ja puuviljalikööride puhul puuviljadest ja marjadest ning neutraalsest alkoholist leotis filtreeritakse, magustatakse ja küpsetatakse. Kvaliteetliköörid küpsevad enamasti tammevaadis. Maitsenüansside lisamiseks segatakse vahel nendesse likööridesse kas brändit, viskit või rummi.Ürdilikööride alglahuseks on ürtidest ja mitmesuguste viljade koortest ning neutraalsest alkoholist valmistatud leotis. See destilleeritakse ja ka siin lisatakse vahel põhialkoholile armanjakki, kalvadost, viskit vms, siis jook magustatakse ja küpsetatakse.Bitterliköörid on neutraalse või mõne muu alkoholi baasil valmistatud ürdileotised, mida on ainult filtreeritud ja magustatud, ent mitte destilleeritud. Vajadusel lastakse likööril tammevaadis küpseda.Emulsioonliköörid valmistatakse alkoholisegu värske koore või munaga homogeniseerides. Neid likööre ei küpsetata. Siia rühma kuuluvad nn cream’id.Kui joogi sildil on lugeda märge creme de, viitab see väga magusale liköörile, mis ei ole emulsioonliköör.Koorelikööride puhul on hea teada, et avatult pudel eriti kaua ei seisa ning ka kinnise pudeli säilivust tuleks jälgida. Koorelikööre hoia jahedas ja pimedas ruumis.KOKTEILE LIKÖÖRIGASidecar Kir Petillant Espresso Martini Roosa papagoi Reggae Cream Pruun elevant Amarula-rula Salapärane safari Amarula Dom Pedro Tume kontinent Amarula kohv Amarula jääga