Koduse rukkileiva valmistamise õpetus
Retseptid
8. oktoober 2005, 21:00

Kuidas tomateid ahjus kuivatada ?

See meetod on välja töötatud ainult tomateid silmas pidades ning erineb tavapärastest kuivatamistest nii ebaharilikult kõrge ahjutemperatuuri, viljade paigutusviisi (lõikepind allpool) kui ka selle poolest, et pole kasutatud õhu liikumist võimaldavaid vah

Lõigake pestud ja kuivatatud ploomtomatid pikuti, ümmargused põigiti pooleks; kraapige lusikaga välja kõik seemned. Ploomtomatite varrepoolsest otsast eemaldage ka paksud valged membraanid, ümmargustel tomatitel lõigake koonusekujuliselt välja varre kinnituskohas olev paksend. Torgake tomati nahk 6–8 kohast terava noaotsaga läbi.

NB! Kuna õpetus näeb ette lõigatud tomatipoole paigutamist vastu plaati, on koore läbitorkimine äärmiselt tähtis õigete kuivamistulemuste tagamiseks.

Pange ahi sooja 100°-le. Katke kaks ahjuplaati fooliumiga ja laduge tomatitükid, lõigatud külg allpool, mõnemillimeetriste vahedega ahjuplaadile, asetage üks plaat keskmisele ja teine alumisele ahjusiinile. Jätke ahjuuks näiteks vahelepandud tikutopsi abil veidike avatuks.

Kuivatage tomateid järgmiste rezhiimide järgi:

*veel niiskevõitu viljade saamiseks 3–4 tundi,

*kergelt nahkjate tomatite saamiseks 5–6 tundi,

*täiesti kuivanud viljade saamiseks kulub 7–8 tundi.

Võtke plaadid ahjust ja laske täielikult jahtuda, seejärel säilitage järgmiselt:

*kergelt niiskeid vilju kinnises, eelnevalt steriliseeritud purgis külmkapis 1–2 nädalat,

*nahkjaid vilju kinnises, eelnevalt steriliseeritud purgis kuni 6 kuud kinnises purgis külmkapis,

*täiesti kuivanud vilju toatemperatuuril kuni 12 kuud, aga ikka kinnises, eelnevalt steriliseeritud anumas ning otsese valguse eest varjatult.

NB! Kui kahe viimase liigi puhul tekib purki võõras lõhn, on selle põhjustajaks tõenäoliselt kas hallitus või mõni bakter. Tervise huvides on sellisel juhul arukas kogu purgitäis minema visata. Võimaliku riski hajutamise huvides oleks arukas pruukida pigem väiksemaid kui liiga suuri säilitusanumaid.

See meetod on välja töötatud ainult tomateid silmas pidades ning erineb tavapärastest kuivatamistest nii ebaharilikult kõrge ahjutemperatuuri, viljade paigutusviisi (lõikepind allpool) kui ka selle poolest, et pole kasutatud õhu liikumist võimaldavaid vahedega reste, vaid umbseid ahjuplaate. Sama meetodit võite katsetada tervete tshillipipardega või väikeste poolitatud paprikaviljadega, millest on eemaldatud kõik kibedad seemned ja valged membraanid; kuivatamise kestus tuleb aga ise paika panna.

Kuivatatud tomatid