Retseptid
22. august 2005, 21:00

Mida teha broilerist ja kanast

Kana saab valmistada väga erineval moel.

Paneeritud broilerikintsud

Juba maisihelbepaneering ise näeb välja kena ja kollane ning ka maitseb üllatavalt eripäraselt, põnevad kastmed ja maitseained veel peale selle.

8 nahata kintsutükki

2 dl peenestatud maisihelbeid

4 küüslauguküünt

2 sl Worcestershire’i või HP kastet

2 dl paksu hapukoort

1 tl paprikajahu

näputäis ingverit

Lahusta 1 liitris vees 2 dl soola ja leota nahata kintsutükke lahuses paar tundi. Kuivata hoolikalt köögipaberiga. Purusta maisihelbed kannmikseris või köögikombainis, nende puudumisel töötle uhmris või kilekotti pandult taignarulliga. Peenesta küüslauguküüned noaga. Kalla hapukoor suurde supitaldrikusse, sega juurde maitseained. Kata kintsutükid mõlemalt poolt seguga, seejärel paneeri maisihelvestes, surudes paneeringu kätega tugevasti liha külge. Lao küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ja küpseta 225° juures 25 minutit. Keera seejärel teine külg ja küpseta 175° juures veel 20 minutit. Paku juurde keedetud riisi.

Broileripada eksootiliste puuviljadega

Mahe kanaliha sobib hästi magushapude puuviljadega, eriti apelsini ja ananassiga.

2 sl õli

2 tl karrit

soola

600 g broilerifileed

1 suurem sibul

2 dl apelsinimahla

1 sl sidrunimahla

1 väike purk purustatud ananassi

purustatud musta pipart

1 mitte väga küps banaan

Lõika fileed ribadeks, sega karri ja soolaga läbi ning pruunista pidevalt segades kuumas õlis. Lisa õhukesteks poolrõngasteks lõigatud sibul, vähenda kuumust ja hauta mõned minutid. Kalla juurde ananass koos leemega, tsitrusemahlad ja -koor, riputa peale veidi pipart, sega hästi läbi ning lase 3–5 minutit haududa, vahetevahel alt ülespoole segades. Lisa väikesteks kuubikuteks lõigatud banaan, sega läbi ja kanna lauale. Paku juurde keedetud riisi.

Mehhiko stiilis kanapada

Põletavate maitseainete toetusel saab kanalihast, sellest muidu nii leebest tallekesest lausa möirgav tiiger. Serveerige seda rooga oma tuleneelajatest sõpradele, pakkuge juurde keedetud riisi, Mehhiko maisiõlut, sangríat ja tequilakokteile.

400 g broilerifileed

2 sl õli

1 sibul

2 dl purustatud tomatit

1 dl vett

1 lihaleemekuubik

purustatud musta pipart

100 g küüslauguga maitsestatud toorjuustu

1 dl musti kivideta oliive

1 väike pea jääsalatit

1 avokaado

sidrunimahla

1 punane paprika

Pruunista broileriribad õlis kõrgel kuumusel. Lisa õhukesteks poolrõngasteks lõigatud sibul, lase madalal kuumusel paar minutit haududa. Lisa siis vesi, tomatihoidis ja leemekuubik ning lase 10 minutit vaikselt haududa. Pane lusikatäite kaupa juurde toorjuust, lase segades sulada. Puista patta rõngasteks lõigatud oliivid ning maitsesta roog purustatud pipraga, lase kaane all 5 minutit seista. Pane vaagna põhja ribadeks lõigatud jääsalat, tõsta pajaroog kuhjana selle peale. Riputa üle ribadeks lõigatud paprika ja avokaadokuubikutega, millest viimased on tumenemise vältimiseks kohe pärast tükeldamist läbi segatud sidrunimahlaga.

Lahtine broileripirukas

See mahlane pirukas passib soolaseks suupisteks niihästi buffet-vastuvõtule kui traditsioonilisele kohvilauale. Ka on seda mugav kaasa võtta piknikule, ja muidugi ka kompsupeole, kuhu igaüks teatavasti saabub oma söögikompsukesega.

Kartulimuretaigen:

2 väiksemat keedukartulit

100 g margariini

3 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

200 g broilerifileed

1 sl õli

1 tl karrit

veidi soola

2 küüslauguküünt

2 tl sidrunipipart

1 pisike purk kivideta rohelisi oliive

Kattesegu:

5 dl paksu maitsestamata jogurtit

3 muna

0,5 tl karrit värvi andmiseks

0,25 tl sidrunipipart

Riivi kartul peene riiviga ja mikserda kokku pehme margariiniga. Kalla juurde küpsetuspulbriga segatud jahu, näpi segu sõrmedega ühtlaselt sõmeraks ja suru siis ühtlaseks. Tõsta taigen suurde (26cm) madalasse pirukavormi, suru kätega ühtlaselt põhjale ja servadele. Lõika broileriliha ribadeks, sega soola ja karriga ning pruunista kiiresti õlis. Jaga ühtlaselt pirukapõhjale ning puista peale viilutatud oliivid. Klopi munad vispliga lahti ning lisa jogurt, sega juurde sidrunipipar ja hakitud küüslauk. Nirista segu siksakiliselt täidise peale, küpseta 200° juures 35–40 minutit. Serveeri toatemperatuurile jahtunult.

Broiler riisiga

Hõlbus roog, mis ei esita valmistajale erilisi nõudmisi ja õnnestub juhatuse järgimisel ka algaja käes. Mõnevõrra üllatav võib tunduda kana naha alt maitsestamine, mis on ainuvõimalik moodus anda maitset eeskätt lihale, mitte aga maitsestada kana nahka, kust ükski maitseaine läbi ei tungi. Kui olete tervisliku joone järgija, võite valmisroast naha kui eriti rasvarikka osa jätta söömata.

4 suurt või 8 väikest broilerikintsu

soola, karrit, paprikapulbrit, Cayenne’i pipart

250 g (2 kotikest) eeltöödeldud kuiva riisi

5 dl vett

2 kanaleemekuubikut

Maitsesta kintsutükid soola, karri ja paprikapulbri seguga, särtsakama maitse saamiseks lisa ka raasuke Cayenne’i pipart. Kuna maitseained läbi naha ei tungi, siis tõmba nahk ühest servast lahti ja määri liha maitseainetega sisse, seejärel tõmba nahk tagasi. Puista umbes 30x20 cm suuruse kõrgete servadega kandilise ahjuvormi põhja riis. NB Taoline roog nõuab eeltöödeldud riisi (nt Uncle Ben’s pikateraline riis), mis ei kee pudruks ka väga pikaajalisel hautamisel. Kalla peale keev leem, tõsta kintsutükid riisi peale, aseta vorm ahjupõrandale ja lase kiiresti keema tõusta (vt broileri kotis küpsetamise retsepti). Kui enamik leent on imendunud, pane vorm ahjurestile, tõsta riisi sisse vajunud liha pinnale, lisa 5 dl keeva vett ja küpseta veel 20–30 minutit, vajaduse korral siia-sinna keeva vett sortsatades. Kui liha kipub liialt pruunistuma, võid vormi katta fooliumiga; nii püsib ka riis mahlasemana.

Veinis hautatud kana

Selles prantsusepärases külaliste- või pühapäevaroas saab ära kasutada kõik peolaua pudelipõhjadest kokku kogutud ja äädikaks käärimise vältimiseks jahedas hoitud jäägid. Alkoholi valmisroasse ei jää, sest kuumutamisel see lendub, jättes alles hea aroomi ja suurepärase maitse.

4 suurt broilerifileed või kintsutükki

2 sl õli

150 g suitsupeekonit

4 dl punast lauaveini

4 dl vett

2 lihaleemekuubikut

200 g shampinjone

2–3 väikest sibulat

4 küüslauguküünt

3 loorberilehte

5 tera musta pipart

3 sl kartuli- või maisijahu

vett

siledaid petersellilehti

Prae broilerifileesid või -kintse õlis mõõdukal kuumusel koos tükeldatud peekoniga mõlemalt poolt 5 minutit, tõsta vahukulbiga hautamisnõusse. Lisa vein ja leem ning lase 10 minutit vaikselt haududa. Vahepeal pruunista pannile jäänud rasvas viilutatud seened ja sektoriteks lõigatud sibulad, lisa siis viilutatud küüslauk ja kalla kõik koos rasvaga patta. Lisa ka maitseained ning hauta umbes 30 minutit. Püüa loorber ja pipraterad vahukulbiga välja. Sega kartulijahu vähese veega ja lisa roale peene joana kogu aeg segades. Kuumuta, kuni kaste pakseneb, raputa üle peenestatud petersellilehtedega ja vii lauale. Paku juurde keedetud kartuleid või riisi.

Praetud broilerifileed

Lihtne viis maitsva ja tervisliku lõunaroa kiireks laualesaamiseks. Kuna täpset praadimisaega pole fileede erineva suuruse tõttu võimalik anda, üleküpsetamine aga muudab lahja fileeliha kuivaks, olen leidnud lihtsa mooduse korralikult läbi küpsenud, aga mahlase liha saamiseks. Nimelt on toore roosa liha läbiküpsemine ehk valkjaks muutumine külgvaates selgesti jälgitav. Praadige fileesid keskmisel kuumusel; keerake teine külg otsekohe, kui valkjas kiht hakkab jõudma filee paksema koha keskjooneni. Pannilt tõstke fileed ära umbes minut pärast seda, kui liha on läbinisti värvi muutnud.

4 ühesuurust broilerifileed

küüslaugusoola

1 tl karrit

peent soola

2 sl õli

Pane fileed kaussi, lisa veidi küüslaugusoola, karri ja õli. Sega hästi läbi ja lase toatemperatuuril 15 minutit maitsestuda, fileesid ühtlase maitsestumise huvides paar korda ringi tõstes. Ooteajal keeda valmis roa juurde pakutav riis. Küpseta liha keskmiselt kuumal pannil väheses õlis mõlemalt poolt pruuniks. Serveeri otsekohe koos riisi ja hapuka, omas mahlas säilitatud ananassihoidisega (nt Diva).

Karribroiler kookosekastmes

Tore roog Kagu-Aasia tuliste maitsete ja kookose austajatele. Kui tshillikaunu pole käepärast või kui nende hind tundub kõrge, kasutage tulisuse saavutamiseks maitse järgi Cayenne’i pipart või tshillimaitseainet.

6 broilerifileed

3 sl õli

karripulbrit

soola

Kas-

te:

2 sl õli

2 sibulat

1 küüslauguküüs

poole sidruni riivitud koor

2 väikest punast tshillit

1 ml kaneeli

2 ml jahvatatud kardemoni

2 tl karripulbrit

4 dl kookospiima

Kastmeks aja õli pannil kuumaks, lisa peenestatud sibul ja küüslauk ning sidrunikoor. Kuumuta madalal kuumusel tihti segades, kuni sibul on läbipaistev. Suurenda pliidi kuumust, lisa seemnetest puhastatud ja peenestatud tshillikaunad, kaneel, kardemon ja karri; kuumuta pidevalt segades üks minut. Lisa kookospiim, vähenda kuumust ja hauta vahetevahel segades 5 minutit. Maitsesta soovi korral näputäie soolaga. Lõika kanafileed paari cm laiusteks ribadeks, riputa peene soola ja karripulbriga üle ning pruunista kuumas õlis. Tõsta kuhjana vaagnale ning kalla üle kuuma kastmega.

Kanaroog kartulitega

Idamaised vürtsid annavad siin turgutust ja särtsu niihästi leebele kanale kui Maarjamaa vaguratele kartulitele.

4 broilerikintsu koos koivaga

8–10 kartulit

Marinaad:

3 sl õli

1 sl sojakastet

2 sl karrit

2 sl paprikapulbrit

1 tl Cayenne’i pipart

4 küüslauguküünt

1,5 tl soola

Marineeri tagurpidi tõmmatud nahaga koibi jahedas kohas 4 tundi. Pane nahk uuesti paigale ja lase pool tundi toatemperatuuril seista. Lao kooritud ja sektoriteks lõigatud kartulid ahjuvormi, tõsta koivad nende peale ning nirista üle marinaadiga, millele on lisatud 1 dl vett. Küpseta esimesed 15 minutit väga kuumas ahjus, seejärel 175° juures, kokku umbes 70 minutit.

Vürtsikas kana-kartuliroog

Hispaania köögist pärinev põneva vürtsika maitse ja aroomiga ning lisaks veel ka atraktiivse välimusega ahjuroog.

3 sl õli

1 purk purustatud tomatihoidist

8 loorberilehte

2 keskmist sibulat

10 purustatud küüslauguküünt

3 tl paprikapulbrit

2 tl kaneeli

2 tl kuivatatud tüümiani

2,5 dl vett

1,5 dl kuiva valget veini

2 tl soola

4 suurt broilerikintsu koos koivaga

soola ja pipart

10 kartulit

Maitsesta kanatükid naha alt soola ja pipraga. Vooderda suur servaga ahjupann fooliumiga. Kalla vormi põhja õliga segatud tomatihoidis, määri ühtlaselt laiali. Pane loorberilehed vormi igasse nurka ning reana keskele. Jaga segu peale ühtlaselt laiali pikuti sektoriteks lõigatud sibulad ning laia kööginoa all ükshaaval rusikahoobiga purustatud küüslauguküüned. Riputa vormi ka kokkusegatud vürtsid ja ürdid. Lao koivad ühtlaste vahedega vormi, jättes lõigatud (nahata) küljed esialgu ülespoole. Lõika iga kartul neljaks sektoriks, täida nendega kõik tühjad kohad. Lahusta sool vees, lisa vein. Nirista vedelik vormi vähehaaval, et kenasti seatud toiduained paigast ei nihkuks. Küpseta 15 minutit 250° juures, keera siis koibadel nahapool üles. Alanda kuumus 175°-le ja küpseta veel 45–50 minutit.

Pajaroog paprikaga

Hallitusjuustu sõbrad, siin on midagi teile Mittesõbrad suurendagu juustu ärajätmise arvelt sojakastme kogust poole lusikatäie võrra.

4 väiksemat broilerifileed

õli

1 punane paprikakaun

2 sibulat

2 küüslauguküünt

50 g sinihallitusjuustu

3 sl sojakastet

3 dl 10% rõõska koort

1 väike purk ananassitükke

broilerimaitseainet

Lõika fileed ribadeks ja prae väheses õlis kiiresti läbi, tõsta vahukulbiga hautamispotti. Hauta peenestatud sibulat, paprikat ja küüslauku õlis 7–8 minutit, lisa rõõsk koor ja pudendatud juust. Sega, kuni juust on sulanud, kalla siis hautis hautamisnõusse kanaribade peale. Lisa sojakaste, maitsesta broilerivürtsiga. Hauta kaane all vaevalt keevana umbes 20 minutit. Lisa ananassihoidis ja lase läbi kuumeneda. Serveeri koos keedetud riisiga.