Espresso kohvikeetlid
Retseptid
18. august 2005, 21:00

Kondenspiim koduste vahenditega

Siin on natuke infot piimapulbri kasutamisest

Siin on natuke infot piimapulbri kasutamisest, võibolla saad sa suhkru lisamisega tõesti keeta ka kondenspiima.

Kui segate 2 dl lõssipulbrit liitri veega, saate ühe liitri piima. 1 detsiliitri piimapulbri ja 2 dl vee segamisel saate 2 dl munapiima.

Ühe muna asendamiseks näiteks lihapätsitaignas võtke 0,5 dl piimapulbrit ja 1 dl vett.

Kartulipudru keetmisel võtke piima asemel kartulite keeduvett ja lisage sellele piimapulbrit; pulbrit võite otse riputada ka kohvisse.

Tegelikult on pulbri kasutamise võimalused piiramatud, tuleb vaid julgelt katsetada. Mida aga lõssipulbrist tõesti ei saa, on rasvane piim, sest lõssist on kogu rasv välja võetud.

Täispiimapulbrist seevastu saate vee lisamise reguleerimisega isegi rõõska koort või teile meelepärase rasvasusega piima.

Ja võib-olla tõesti ka kondenspiima?

Magus kondenspiim (ingl sweetened condensed milk) saadakse suhkru ja täispiima segu kuumutamisel, kuni 60% piimas leiduvast veest aurub. Tulemuseks on väga magus ja veniv mass, milles on kuni 45% suhkrut ja umbes 8% rasva ning mida kasutatakse mitmete magustoitude ning kodukommide ja -jäätise valmistamisel.

Suhkruta kondenspiim ( ingl evaporated milk või unsweetened condensed milk) saadakse täispiimast kuni 60% vee väljaaurutamisel, kusjuures kogu piimarasv jääb alles. Tootmisprotsessi lõpptulemusena saadakse homogeenne (koor ei tõuse pinnale) toode, milles on tootjamaast sõltuvalt 7–8% rasva. .

Soomes kondenspiima tõesti ei ole, sest seal kasutatakse piimapulbrit, kui vaja. Olen aga kuulnud kindlatest allikatest, et Soomes saab seda eksootiliste kaupade poodidest, eeskätt Tai poodidest.

Soome keeles on see toode tiivistemaito, inglise keeles evaporated milk (suhkruta) ja sweetened condensed milk (suhkruga), rootsi keeles kondenserad mjölk.

Maire Suitsu