Retseptid
27. juuni 2005, 21:00

Külmkapi sulatamine

Sulatamine on hädavajalik, kui härmatisekihi paksus on rohkem kui 5 mm. Külmutuskambri sulatamine ja sellega tavaliselt kaasnev jahutuskambri inventuur ja puhastamine võib soojal ajal tekitada muret kergesti riknevate toiduainete saatuse pärast.

VajadusSulatamine on hädavajalik, kui härmatisekihi paksus on rohkem kui 5 mm. Külmutuskambri sulatamine ja sellega tavaliselt kaasnev jahutuskambri inventuur ja puhastamine võib soojal ajal tekitada muret kergesti riknevate toiduainete saatuse pärast. Üheukseliste külmkappide külmutuskamber nõuab enamasti käsitsi sulatamist ka siis, kui jahutuskambris on automaatsulatus. Sobiv päev Katsuge sulatamine läbi viia siis, kui kapis on suhteliselt vähe toiduaineid, või näiteks suuremate sisseostude tegemisele eelneval päeval. Toiduainete pakkimine Pakkige kõik külmutatud toiduained ning kõige kiiremini rikneda võivad värsked toiduained termoskottidesse ja pange sinna ka paar eelnevalt 24 tundi külmutuskambris hoitud külmapatareid. Selle võimaluse puudumisel laduge kõik toiduained tihedalt üksteise kõrvale paksu ajalahekihiga kaetud lauale või põrandale, asetage nenede peale ja ümber külmapatareisid ning katke kõigepealt ajalehtede ja seejärel paksu tekiga. Külmal ajal võite kasutada rõdu võimalusi. TegevusKui teie kapil on eraldi termostaadid nii jahutus- kui külmutuskambrile, keerake jääkambri termostaat asendisse “0”. Ühe termostaadi puhul lülitage kapp kindlasti vooluvõrgust välja. *Eemaldage külmutuskambri seintelt pealmine kohev härmatisekiht ettevaatlikult spetsiaalse plastkaabitsaga või elastse plastist taignanoolijaga ja jätke seejärel uks lahti. *Võtke jahutuskambrist välja kõik riiulid ja sahtlid. Katke otse külmutuskambri all paiknev riiul sobiva suurusega kandikuga ning see omakorda froteerätikutega. Katke rätikutega ka jahutuskambri põhi, et sulav vesi ei voolaks kapi sisemusse. *Kui toiduained ega ka miski muu teid tagant ei kiirusta, võite pärast riiulite ja sahtlite puhastamist ja põhjalikku võimalikult kuuma veega pesemist jätta avatud ustega kapi ülessulamise n-ö looduse hooleks. *Oluliselt kiiremini saab töö tehtud aga kuuma õhu ventilaatori või juuksefööniga sulatades, hoolitsedes muidugi selle eest, et need otseselt veega kokku ei puutuks. Tööd kiirendab ka külmutuskambrisse asetatud keeva veega täidetud madal, laia põhjaga anum, milles võib vett vajadusel vahetada. Hoiatused Mitte mingil juhul ei tohi rakendada ühtki mehaanilist vahendit, isegi mitte oma küüsi, mis võivad kalli külmutusseadme täielikult rikkuda. Küll aga võib ettevaatlikult, pooleldi libistades eemaldada seinte küljest suuri terveid jäätükke, kui seinte ja jää vahele tekkinud veekiht seda juba ohutult teha laseb. Töö lõpetamineKui kogu jää on sulanud, kuivatage külmutuskamber põhjalikult, kasutades selleks täiesti kuivi rätikuid. Peske nüüd ka jahutuskambri seinad ja põhi ning kuivatage jällegi väga põhjalikult. Laske kogu kappi veidi tuulduda, pange siis riiulid ja sahtlid tagasi ning lülitage kapp uuesti sisse. Kui toiduained tunduvad teile ohtlikult soojadena, lülitage kapp paariks tunniks tavapärasest kõrgemale rezhiimile (ehk teisisõnu madalamale temperatuurile), ärge aga hiljem unustage vana seisu uuesti taastada.Toiduainete tagasipanemist alustage jahutuskambrist, lastes külmutuskambril suletud ukse taga veidi aega jõudu koguda. Pühkige kõik pudelid, purgid, karbid ja anumad kondensveest kuivaks. Asetage toiduained tagasi vastavalt eespool kirjeldatud soovitustele, visake ära kõik liiga kaua seisnud toidujäägid, poolkuivanud vorstijupid ning kuude kaupa kasutamist oodanud purgid-pudelid, mille põhjas on vaid raasuke moosi, ketshupit või maitsekastet. Kõik edasist säilitamist tasuv pakkige ümber paraja suurusega, ruumi säästvasse pakendisse. Kuivatage ka kõik külmutuskambrisse tagasipandavad toiduained, et need ei külmuks kambri seinte või üksteise külge.