LambamaksaterriinFoto: Tuuli Mathisen
Prantsuse köök
21. detsember 2015, 04:14

Lambamaksaterriin

Pikalt valmivad road on jõuluajal omaette klass. Terriini valmistamisega tuleks alustada juba paar päeva varem ning see sobib nii külmaks eelroaks, võileivakatteks kui ka salatile lisandiks. Ürtidega ole terriini valmistades helde ning kindlasti ilmesta maitset tibakese konjakiga.

Kogus: kümnele

Koostisosad
1 tk Hakitud sibul
Või, soovi järgi
400 g Lambamaks (1/3 peeneks hakituna, 2/3 suuremate tükkidena)
2 tk Hakitud küüslauguküüs
1 spl Hakitud värske tüümian
Jahvatatud nelk ja muskaatpähkel
1 sorts Konjak või brändi
500 g Kvaliteetne seahakkliha
2 tk Lahtiklopitud muna
Sool
Must pipar
Õhukesed peekoniviilud
Loorberileht

Valmistamine

1. Hauta sibulat madalal kuumusel või sees umbes 15 minutit. Sega kokku peenemad ja suuremad maksatükid, hautatud sibul, küüslauk, tüümian, nelk ja muskaatpähkel, konjak, seahakkliha ja munad. Sega ettevaatlikult kõik läbi, mina kasutan siinkohal käte abi, et maksatükke mitte puruks segada. Maitsesta soola ja pipraga. Pane umbes kaheks tunniks külmkappi maitsestuma.

2. Vooderda terriini- või keeksivorm peekoniribadega. Jäta paar riba alles, need tulevad kõige peale. Soojenda ahi 160 kraadini. Kalla terriinisegu peekoniga vooderdatud vormi ning suru võimalikult tihedalt kokku. Aseta peale mõned loorberilehed ning kata terriin ka pealt peekoniviiludega. Pane peale kas kaas või foolium.

3. Aseta terriinivorm veevanni, kusjuures vesi peaks ulatuma vähemalt poole terriinikoguseni, ning küpseta veevannis umbes 1,5 tundi.

4. Võta terriin ahjust ja jäta umbes 24 tunniks veel külma. Tõmba kuuma vee alt läbi lastud noaga terriin vormi külgedelt lahti, aseta vormi alla taldrik või lõikelaud ning kalluta terriin vormist välja. Lõika terava noaga paraja paksusega viilud.