Sealiha retseptid

Seapraad soolatainas 

Pille Enden, 28. detsember 2015, 05:26
Seapraad soolatainasFoto: Jaan Heinmaa
Kui sa pole varem soolataina all küpsetand, siis tee nüüd proovi. Soolatainas praad tuleb hea ja mahlane. Tainakatet saad hiljem kasutada kaanena, mille all praadi soojas hoida. Liha pole eraldi soolaga maitsestada vaja.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min
20 minutit + 2–3 tundi külmas + 1 tund ahjus

Koostisosad
1.5 kg Sea abatükk
TAINAS
9 dl Nisujahu
12 tk Munavalge
2 tk Küüslauguküüs
Must pipar
4 dl Peensool
MÄÄRIMISEKS
1 tk Munavalge
Suhkur
Vesi

Valmistamine

1. Sega jahu ja peensool. Lisa munavalged ning sega ühtlaseks elastseks tainaks (võid seda teha nii köögikombainis kui käsitsi). Keera tainas kilesse ja hoia külmkapis 2–3 tundi.

2. Pruunista liha pannil igast küljest ja lase pisut jahtuda, maitsesta purustatud küüslaugu ja pipraga.

3. Rulli tainas küpsetuspaberil kaheks 5–7 mm paksuseks plaadiks – üks suuremaks, teine väiksemaks. Tõsta liha väiksema keskele, kata suuremaga ja sule liitekohad tihedalt. Lõika ääred tasaseks ning tee ülejäänud tainatükkidest kaunistused.

4. Sega munavalge, pisut vett ja suhkrut. Määri tainas saadud seguga, aseta kaunistused peale ja määri uuesti.

5. Tõsta praad koos küpsetuspaberiga ahjuvormi. Küpseta 190kraadises ahjus 1 tund. Võta välja ja lase 20–30 minutit enne serveerimist seista. Lõika tainakate alt lahti ja kasuta kaanena.