Kiudainerikkad toidud

Õunakook martsipaniga 

Lia Virkus, 15. september 2014, 02:58
Õuna-martsipanikookFoto: Jaan Heinmaa
Mahlane martsipaniga õunakook maitseb ahjusoojalt imehea nii isekeedetud vanillikastme kui -jäätisega, aga on hea ka järgmisel päeval. Kui magusaisu otsa saab, on seda kooki hea ka sügavkülma panna.

Kogus: viieteistkümnele
Valmistusaeg: 40-60 min
30 minutit + 30 minutit ahjus

Koostisosad
TAINAS
3 dl Nisujahu (1 dl võiks asendada täisterajahuga)
3 spl Suhkur
2 spl Värskelt pressitud sidruni mahl
125 g Või (külmkapikülm)
TÄIDIS
200 g Mandliga martsipanimass
4 tk Muna
1 dl Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
700 g Õun (hapu)
100 g Või (toasoe)
1 tk Värskelt riivitud sidrunikoor
GLASUUR
1 dl Tuhksuhkur
1 tl Värskelt pressitud sidruni mahl

Valmistamine

1. Sega omavahel jahu ja suhkur. Haki hulka külm või ja sega ühtlaseks purutaoliseks massiks. Lisa sidrunist pressitud mahl ja sega tainapalliks. (Seda

on mugav teha köögikombainis.)

2. Suru tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 20x30 cm ahjuvormi põhja ja äärtele ning tõsta täidise valmistamise ajaks külma.

3. Riivi martsipanimass ja ning mikserda kokku või ja riivitud sidrunikoorega. Lisa ükshaaval ja korralikult vahustades munad.

4. Sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa siis munavahu hulka.

5. Koori õunad, lõika õhukesteks viiludeks ja sega ka need sisse.

6. Torka tainasse kahvliga augud ja eelküpseta 175-kraadises ahjus 10 minutit.

7. Laota täidis eelküpsetatud põhjale ja küpseta veel 20–30 minutit. Lase jahtuda.

8. Sega tuhksuhkur sidrunimahlaga, nii et saad niristatava glasuuri. Nirista glasuur koogile ja lõika kook ruutudeks.