Anne koorikleivadFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
12. mai 2014, 00:32

Anne koorikleivad

Retsepti ja esimese juuretise sain Stockholmis elava eesti proua Pilvi (84aastane) käest, kes oli 1990ndatel minu rootsi keele õpetaja ABFis – see on tasuta aastane keeleõpe kõigile sisserändajatele. Sellest ajast oleme pisut nagu “sugulased”. Pilvil on väga hea keeletaju, ta oskab rootsikeelseid asju ja nalju nii ilusti hääldada, et sõnad nagu maitseksid suus... Kogus 40 tükki.

Koostisosad
ESIMENE PÄEV
Juuretis
3 dl Vesi
Rukkijahu
TEINE PÄEV
Rukkijahu
Vesi
KOLMAS PÄEV
1 l Vesi
4 dl Kaerahelbed
4 dl Nisukliid
3 dl Päevalilleseemned
2 dl Linaseemned
1.5 kg Rukkijahu
Sool
NELJAS PÄEV
Rosinad
Must ploom
Kuivatatud aprikoos

Valmistamine

Ja tema küpsetatud leivakestega on sama lugu, juba lõhn ajab söögiisu peale. Mul ei tulnud esimeste leivategudega parajalt elastsed leivad välja, vaid paksud ja liiga tihedad. Siis avastasin vedelama taina ja rohke jahuga vormimise mooduse. Pilvi minial oli olnud sama probleem – igaüks peab enne paar korda proovimakatsetama endale sobiva leivakese saamiseks.

1. PÄEV

Juuretis + 2–3 dl vett + rukkijahu – sega hapukoore

paksuseks seguks

+ peotäis köömneid

Pane rätiku alla sooja kohta seisma.

2. PÄEV

Sega, lisa natuke jahu ja vajadusel ka pisut vett, nn kasta

tainast (rootsi k mata surdegen – toida tainast)

3. PÄEV

Lisa: 1 l vett

4 dl kaerahelbeid

4 dl nisukliisid

3 dl päevalilleseemneid

2 dl linaseemneid

rukkijahu nii palju, kui vajalik, umbes 1– 1,5 kg

NB! NÜÜD VÕTA SUUR SUPILUSIKATÄIS TAINAST JÄRGMISE KORRA JUURETISEKS. Hoia külmkapis. Lõpuks lisa 5–6 tl soola.

Kõiki neid koguseid olen aja jooksul suvaliselt muutnud, ülaltoodu on väga suur kogus, ka pool sellest on paras. Sama käib päevade kohta, võib sättida oma aja järgi, ei pea nii pikki vahesid olema.

4. PÄEV

Soovi korral lisa 2–3 dl rosinaid (pisikeseks lõigatud musti ploome, kuivatatud aprikoose vms). Sõtku meelepärased lisandid taina sisse, vormi lapikud leivakesed ja lase veel pannil kerkida. Küpseta 30–35 minutit ahjus 220 kraadi juures. Lõika leivad pooleks, kuni need on veel soojad. Kata rätikuga, hiljem on soovitatav panna kilekott ümber, siis seisavad leivad elastsed. Taina tiheduse ja leivakeste suuruse-paksuse katsetab igaüks enda jaoks sobilikuks. Mina jätan taina kleepuvaks, puistan vormimise ajal peale rukkijahu, et väga käte külge ei kleepuks. Teen üsna õhukesed lapikud leivad, mis ahjus kerkivad ka pisut.