Tupsuline greibikookFoto: Jaan Heinmaa
Kiudainerikkad toidud
21. aprill 2014, 02:51

Tupsuline greibikook

Imehea magusaamps, mis lausa sulab suus. Küpseta kook väikestes tartaletivormides või 24 cm läbimõõduga vormis. Koogi saad ette valmistada, ent beseekate valmista kindlasti vahetult enne serveerimist – selleks varu max 15 minutit. Kogus 8 lõiku.

Koostisosad
PÕHI
125 g Või
3 dl Nisujahu
1 sl Tuhksuhkur
Sool
1 tk Munakollane
1 sl Vesi
TÄIDIS
1 tk Verigreip (suur, värskelt pressitud mahl)
1.5 dl Suhkur
1 tk Muna
2 tk Munakollane
1 sl Maisitärklis
100 g Või
BESEE
2 tk Munavalge
1 dl Suhkur
1 tl Sidrunimahl

Valmistamine

1. Haki või, jahu, tuhksuhkur ja sool ühtlaseks puruks (kiireim ja mugavaim on seda valmistada köögikombainis). Lisa munakollane ja vesi ning sega ühtlaseks tainaks. Vajuta 8 väikse vormi (12 cm läbimõõduga) põhja ja äärtele (või kasuta üht suurt, 24–26 cm läbimõõduga vormi). Tõsta 30 minutiks külma.

2. Torka kahvliga pirukapõhja augud ja eelküpseta 200 kraadi juures 12–15 minutit.

3. Sega verigreibist pressitud mahl, suhkur, 1 muna ja munakollased paksupõhjalises väikses kastrulis. Kuumuta madalal kuumusel, pidevalt vispeldades, kuni kreem väheke pakseneb. Tõsta kastrul pliidilt. Sega tärklis vähese veega ja lisa kreemile. Tõsta tagasi pliidile ja kuumuta segades veel mõned minutid, kuni kreem pakseneb. Tõsta pliidilt ja sulata segades hulka või. Lase jahtuda.

4. Järgmist tee vahetult enne serveerimist! Vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa vähehaaval suhkur, vahusta läikivaks kõvaks vahuks. Vahusta hulka ka sidrunimahl.

5. Täida eelküpsetatud põhi täidisekreemiga ja pritsi tordipritsiga või tõsta lusikaga koogile väikesed tupsud.

6. Küpseta 225 kraadi juures umbes 5 minutit või kuni tupsud on pealt pruunikad. Soojalt on kooki raske lahti lõigata, parem oota veidi, kuni see jahtub ja naudi siis!