Ürdimarinaadis lammas ahjukartulitegaFoto: Indrek Susi
Lambaliha retseptid
5. detsember 2012, 12:38

Ürdimarinaadis lammas ahjukartulitega

Eestimaist lambaliha pakutakse üha rohkem, seetõttu võib hõrku lammast ka julgelt jõululauale soovitada.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
1 - 2 kg Lambaliha (tagakints või karree)
ÜRDIMARINAAD
4 suurt küünt Küüslauk
1 tk Sidrun (mahl ja koor)
Lehtpetersell
Tüümian
Fenkoliseemned või
1 spl Köömen
1 spl Oliiviõli
1 tl Meresool
KARTULID
Kartul
Kreeker (soolane)
Küüslauk
Tüümian
Kõva itaalia juust (riivitud, näiteks Parma juust)

Valmistamine

Vabasta lamba tagakints või karreetükk kondist või palu see töö lihamüüjal ära teha. Peenesta köögikombainis küüslauguküüned, sidrunikoor ja -mahl, lehtpetersell, tüümian, fenkoliseemned, oliiviõli ja sool. Määri saadud seguga prae sisekülg ja seo liha puuvillase nööriga ühtlaseks rulliks. Keera praad toidukilesse ning marineeri toatemperatuuril 3–4 tundi või külmikus üleöö. Pruunista liha kuumal pannil, siis mässi neljakordsesse pärgamentpaberisse või küpsetuskotti ning küpseta ahjuplaadil 160–180-kraadises ahjus.

Arvesta iga poole kilo liha kohta pool tundi küpsemisaega + lõpuks veel 20 minutit. Liha kõrvale paku krõbekoorikuga kartuleid. Selleks koori näiteks ‘Laura’ kartulid ning lõika sektoriteks. Keeda kartulisektoreid soolaga maitsestatud vees 3–5 minutit ehk poolküpseks. Valmista ette krõbekate. Selleks võta peotäis soolaseid kreekereid, 1 küüslauguküüs, näputäis tüümiani, peotäis riivitud parmesani. Blenderda kõik kokku ning haki juurde veidi külma võid. Püherda kartulisektorid krõbekattes ning vala praeliha kõrvale ahjuplaadile.

Nüüd võid ka liha pärgamendist vabastada ja pealt õli või praeleemega kasta, et praad ilusa tummise välimusega jääks. Küpseta kõike koos ahju grillrežiimil 20 minutit või kuni kate on krõbedaks küpsenud.