Kuninglik Pärsia riisFoto: Seljamaa Fotostuudio
Toidukordade retseptid
22. november 2012, 10:51

Kuninglik Pärsia riis

Kui praekartul ei köida, siis siin on tõeliselt hurmav roog, mida tegema õppida.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
2 tk Apelsin (maheviljad)
1 tk Porgand
2 dl Suhkur
6 dl Basmati riis
ADVIEHI MAITSESEGU
2 spl Kaneel (jahvatatud)
1 spl Vürtsköömen
3 spl Kardemon (rohelised seemned)
RIISI MAITSESTAMINE
150 g Või
3 - 4 niiti Safran (45 minutit vees leotatud)
2 spl Maitsestamata jogurt
2 dl Granaatõunaseemned
1 tk Sibul (soovitavalt šalott)
2 dl Rosinad (seemneteta)
Pistaatsiapähkel või
2 dl Mandlid (kooritud)
Roosinupp (kaunistamiseks)

Valmistamine

1. Pese apelsinid tulikuuma veega ning seejärel koori juurviljakoorijaga nii õhukeselt, kui vähegi saad. Roas kasutame ainult koori, apelsinidel lase toiduvalmistamise ajal hea maitsta. Koorealust valget osa ei peaks üldse koore külge jääma, sest see annab kibeda maigu. Õhukesed koored lõika sentimeetripikkusteks peenikesteks rombideks ja pane 6 dl veega potti, lase korraks keema tõusta ja kurna sõelas. See toiming vähendab koortes olevat kibedust.

2. Tõmba porgandist juurviljakoorijaga pikad õhukesed liistud. Sega väikeses potis 2 dl suhkrut ja 2 dl vett, lisa sinna porgandiliistud ning apelsinikoore killud. Keeda 10 minutit. Kurna sõelas.

3. Pese riisi voolava vee all seni, kuni pesuvesi jääb selgeks. Pane soolasesse vette keema ja keeda nii kaua, kuni terad on seest kergelt krõmpsud, selleks kulub 8–9 minutit. Loputa.

.4 Kuni riis keeb, uhmerda või purusta kohvimasinas Adviehi vürtsid pulbriks. Laisad võivad osta juba jahvatatud ained ning lihtsalt kokku segada. Idamaistelt vürtsibasaaridelt võib leida ka valmis Adviehi segu.

5. Leia korralik paksupõhjaline ja kõrge servaga pann või pott, millel on ka kaas olemas. Sulata panni või poti põhjas 2 sl võid. Pigem olgu võid rohkem kui vähem – see hoiab ära riisi põhja kinni jäämise.

6. Sega 4 sl keedetud riisi jogurtiga ja vooderda seguga sulavõine pannipõhi. Sellest saab tulevasele riisiroale krõbe pealiskiht, mis on Pärsia riisiroogade kvaliteedimärk.

7. Riisi-jogurtikihile pane õhuke kiht riisi. Järgmiseks kihiks tõsta veerand porgandi-apelsinikooresegust ja siis siputa natuke Adviehi. Jätka nii, kuni ained saavad otsa. Minul jagub kõike umbes kolmeks kihiks. Viimane kiht olgu riis.

8. Lõpuks siputa roog julgelt üle Adviehiga. Seejärel vala peale ülejäänud sulavõi ning safranivesi. Viimaseks puuri teelusikaga rooga 3–4 põhjani minevat hingamisauku.

9. Kata pann puhta käterätikuga. Suru pannile tihedalt kaas peale ning tõsta kaane alt välja turritavad rätiotsad kaanele. Hauta rooga nõrgal tulel 45 minutit. Vaata, et rätiotsad põlema ei lähe.

10. Sel ajal, kui roog haudub, valmista ette garneering. Leota barbarisse ning rosinaid leiges vees vähemalt pool tundi. Kurna. Puhasta mandlid pruunist pealiskihist.

11. Lõika sibul hästi õhukesteks viiludeks. Prae viilud 2 sl võis kuldpruuniks, lõpus võid lisada sortsu palsamiäädikat. Lisa rosinad, mandlid, barbarissid ja granaatõunaseemned.

12. Kui riis on valmis, siis otsi ilus suur vaagen. Keera roog õrnalt pannilt vaagnale, nii et kuldpruun põhi jääb üles. Paiguta ümberringi garneering. Tõeline pärslanna kaunistab seda rooga veel rooside õienuppudega.

NB! Pärsia kuninglikku riisi süüakse iseseisva põhiroana, aga ka koos röstitud linnulihaga.