Seenerisoto Brie juustugaFoto: Oma Maitse
Itaalia köök
23. august 2012, 05:12

Seenerisoto Brie juustuga

Hea risoto on kreemine ja maitsetihe.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
1 kg Arborioriis
1 tk Sibul
1 küüs Küüslauk
3 spl Oliiviõli
0.5 pdl Valge vein (kuiv)
1 - 1,5 l Kanapuljong
250 g Puravik (leotatud või värsked)
150 g Brie juust
50 g Parmesan v. muu kõva juust
Sool
Must pipar
Harilik pune

Valmistamine

1. Haki sibul ja küüslauk peeneks. Vala osa oliiviõlist suurde paksupõhjalisse potti või vokkpannile. Hüpita sibul ja küüslauk õlis klaasjaks ning lisa puhastatud ja hakitud seened. Võid kasutada ka kuivatatud puravikke. Sel juhul leota neid umbes veerand tunni jagu enne risoto valmistamist kuumas vees. Külmutatud puravikud sulata esmalt külmikus ja seejärel toatemperatuuril.2. Prae seened pannil läbi ja tõsta välja. Vala nüüd kuumale pannile järelejäänud oliiviõli ja kuumuta puulusikaga segades riisi paar minutit. Lisa veidi veini ja puljongit. Ära vala vedelikku rohkem kui riisi pinnani. Tasakesi pidevalt segades vala vähehaaval kordamööda veini ja puljongit juurde. Veerand tunni pärast lisa seened. Risoto on valmis, kui riis on veel al dente ja riisisegu vedel.3. Vahetult enne lõppu sega sisse kuubikuteks hakitud Brie juust. See annab risotole kreemja tekstuuri. Maitsesta lõpuks soola ja pipraga. Lõika parmesanist koorimisnoa või riiviga laastud. Pane taldrikule ports risotot, selle peale veidi juustulaaste ja kaunistuseks punet. Söö kohe, sest riis imab vedeliku kiiresti endasse ja risoto muutub liiga kuivaks.