Rostbiif sibula-mustsõstramoosigaFoto: Jaan Heinmaa
Veiseliha retseptid
7. november 2011, 06:40

Rostbiif sibula-mustsõstramoosiga

Rostbiifi saab valmistada kolme moodi. Idee on aga alati üks – liha sisetemperatuur peab olema küpsetamise lõpuks vaid 55 kraadi. Inglased pruunistavad liha ja küpsetavad seda siis leemes, gurmeerestoranid valmistavad liha madalal kuumusel tunde, kuid lihtne ja kodune variant võtab aega pool tundi.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg:
10 MINUTIT + 20 MINUTIT KÜPSETAMISEKS + 15 MINUTIT JÄRELKÜPSEMISEKS

Koostisosad
750 g Veisevälisfilee (lihaveise)
4 spl Meresool
2 spl Must pipar
SIBULA-MUSTSÕSTRALISAND
1 tk Punane sibul (suur)
Õli
2 spl Mustsõstramoos
0.5 dl Punase veini äädikas
Tüümian (värske, hakitud)
1 oks Rosmariin

Valmistamine

1. Et meil on saada head laagerdatud veise välisfileed, siis jääb ära lihatüki kelmetest puhastamine. Rösti liha kuival pannil igast küljest mõni minut. Siis puista tükk üle soola pipradekooriga ja tõsta 200-kraadisesse ahju 20 minutiks küpsema. Kindlasti torka lihatüki sisse termomeeter.

2. Liha on küps, kui termomeeter näitab 55 kraadi. Tõsta liha välja ja mässi puhtasse köögirätikusse või fooliumisse veerand tunniks järelvalmima. Selle aja jooksul tõuseb liha temperatuur sõltuvalt tüki paksusest tubli 5–7 kraadi. Et järelvalmimise ajal jäävad kinni ka lihamahlad, hõlbustab see liha viilutamist.

3. Lisandi valmistamiseks tükelda sibul peeneks, hauta koos vähese õliga kumavaks, lisa moos, ürdid ja äädikas ning hauta madalal kuumusel seni, kuni sibul pole enam krõmps ning liigne vedelik on aurustunud.

4. Serveeri rostbiifi külmalt või kuumalt koos sõstralisandiga.