Kuum sibulasuppFoto: Seljamaa Fotostuudio
Prantsuse köök
30. november 2011, 06:48

Kuum sibulasupp

Prantsuse originaalretsept sisaldab supipinnal ulpivat juustusaia, mis tagab söömiseks sobiva tasakaalu. Minu veendumusel segab see aga mugavat söömist ning seetõttu meeldib mulle tunduvalt enam võtta kõrvale krõbedat saia. Seepärast on ka alljärgnev retsept mugandus originaalist – kompromisse pole tehtud mitte maitse, vaid väljanägemise osas.

Kogus: neljale
Valmistusaeg: kuni 20 min

Koostisosad
1 kg Sibul
Oliiviõli
Sool
Suhkur
0.5 tl Õunaäädikas
30 g Või
2 - 3 küünt Küüslauk (soovi korral)
1.5 tl Tüümian (kuivatatud)
2 spl Sinep (mahedama maitsega)
1 dl Valge vein (kuiv)
1 l Lihapuljong
1 dl Parmesan (värskelt riivitud) v. muu kõva juust
Must pipar
JUUSTUSAIAD
8 viilu Ciabatta (õhukueseks lõigatud)
6 tl Sinep
8 spl Parmesan (värskelt riivitud)

Valmistamine

1. Haki sibulad. Selleks koori ja poolita sibul juureosa poolt. Tee noaga sisselõiked nii, et juureosa hoiaks sibulat koos. Muuda lõikesuunda ning haki ribastatud sibulapoolik kuubikuteks.2. Ühest väiksemast sibulast lõika õhukesed rattad ning sega need vähese oliiviõli, soola, suhkru ja õunaäädikaga. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning laota rattad sinna õhukese kihina peale. Küpseta 220-kraadises ahjus krõbedaks. Kasuta sibularõngaid valmissupi serveerimisel.3. Sulata potipõhjas või ning lisa sibulakuubikud, natuke soola ja kuivatatud tüümian. Sega hoolega läbi ning kuumuta aegajalt segades mõni minut. Kui kasutad küüslauku, lisa need sibulale peenekshakitult nüüd.4. Vähenda kuumus väga mõõdukaks ning kata pott kaanega. Hauta sibulat ligi 30 minutit. Pika ja madala kuumuse tulemusena haudub sibul sedavõrd pehmeks, et muudab supi jahu abita tummiseks. Aeg-ajalt sega ja kontrolli, et sibul ei kõrbeks poti põhja.5. Kui sibul on pehme ning värvilt pisut tumedam, sega hulka sinep ning tõsta pliidikuumus peaaegu maksimumini. Vala juurde vein, lase alkoholil ära aurata ning mõne aja pärast lisa nii palju puljongit, et saad soovitud konsistentsiga supi. Keeda mõni minut ja kontrolli maitsestust. Soovi korral lisa värsket tüümiani või liivateed, musta pipart.6. Serveerimisel puista kuuma supi pinnale juust ning krõbedad sibulaviilud. Kõrvalepaku juustusaiu või krõbeda koorikuga baquette’i. Selleks küpseta saiaviile 200-kraadises ahjus 5 minutit. Sega sinep ja juust ning kata poolenisti küpsenud saia pind sellega ühtlaselt. Jätka saiade küpsetamist grillrežiimil, kuni juustu pind on sulanud.