Täidetud haniFoto: Erki Siplane
Linnuliha retseptid
3. oktoober 2011, 06:00

Täidetud hani

Õuntega täidetud hane küpsetamine on kui püha rituaal - see tahab iga külje peale keeramist ja pealepassimist. Aga seda mahlasem hani saab.

Kogus: kaheksale
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
4 kg Hani
2 - 3 tk Õun (hapukam sort)
1 tk Sidrun
1.5 spl Sool
0.5 tl Valge pipar
8 - 10 tk Kuivatatud ploom
Tüümian
KASTE
Hane sisiskond
1 tk Sibul
1 tk Porgand
2 spl Nisujahu
2 dl Vesi
1 tl Tüümian
1 tl Tomatipasta
1 leht Loorber
1 dl Põldmari
2 spl Punase veini äädikas
3 spl Või
Sool
Must pipar

Valmistamine

Eemalda hanelt üleliigne rasv, puhasta seest ja väljast ning kuivata köögipaberiga. Puhasta õunad ning lõika sektoriteks. Hõõru hani igalt poolt sidrunimahla, soola ning pipraga. Aseta hanesse õunasektorid, kuivatatud ploomid ja värske tüümian. Seo või õmble hani kaela ning jalgade juurest kokku. Aseta külili ahjurestile, mis on pandud ahjuplaadi peale. Küpseta 175-kraadises ahjus 30–40 minutit. Keera hani teisele küljele ning jätka küpsetamist 30–40 minutit. Pane hani selili ning küpseta veel 40 minutit. Kui küpsetusaja lõpuni on jäänud 10 minutit, eemalda hani ahjust ning vala plaadile kogunenud vedelik kaussi. Soola veel kord hane ning küpseta 10 minutit lahtise ahjuuksega, et lind muutuks ilusasti kuldpruuniks ning krõbedaks.Kui soovid, valmista hane juurde kaste hane sisikonnast. Haki sisikond väikesteks tükkideks. Koori sibul ja porgand ning lõika peenemaks. Prae sisikond, sibul ja porgand hanerasvas. Lisa jahu ning seejärel vesi. Lase vaikselt keema. Pane hulka tüümian, tomatipüree, loorber, sool ja pipar. Lisa vedelik, mis tekkis hane küpsetamisel. Aja kaste veel kord keema ning eemalda vaht. Lisa marjad ning veiniäädikas. Viimaks sega hulka või. Serveeri hanepraadi punase kapsa, rooskapsa, kuivatatud ploomidega täidetud ahjuõunte, kastme ning ahjukartulitega.