Ukraina boršFoto: Seljamaa Fotostuudio
Ukraina köök
6. oktoober 2011, 07:20

Klassikaline Ukraina borš (1)

Borši valmistamisel tasub puljongi keetmine vaeva. Ukraina boršist leiad ka kartuli, mis supi paljudele maitsvamaks muudab.

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min

Koostisosad
800 g Supiliha (veise või vasika kondiliha)
1 tk Sibul
Vesi
Sool
6 tera Must pipar
2 lehte Loorber
SUPP
1 tk Peet (suur)
0.25 tk Valge peakapsas (väike)
1 tk Porgand
100 g Juurseller
1 tk Sibul
4 tk Kartul
1 tl Äädikas 5-6%-line
400 g Purustatud tomatid (konserv)
2 l Puljong
3 küünt Küüslauk
Petersell (hakitud)
Sool
Suhkur
Hapukoor (serveerimiseks)

Valmistamine

1. Aseta lihatükk külma veega keema. Külm vesi on oluline seetõttu, et siis lahustub vette võimalikult palju maitseid andvaid toiduaineid. Kasuta kiireks vahu tekkimiseks maksimumkuumust.2. Eemalda tekkinud vaht ja jätka keetmist mõõdukas kuumuses ligi 1,5 tundi. Selleks, et leem saaks võimalikult selge, peab vedelik keetmisel vaevu värelema.3. Pärast vahu eemaldamist lisa poolitatud sibul, loorber, must terapipar ja sool. Mugulsibula puhas kollane koor lisab supile kaunist värvust.4. Kui puljong on valmis, sõelu see ning tükelda liha väiksemateks kuubikuteks.5. Tükelda kõik supiköögiviljad ribadeks.6. Kuumuta pannil õli sees lühiajaliselt peediribasid koos soola ja suhkruga. Lisa siis äädikas ja konservtomatid. Äädika ja tomatiga peeti mõjutades jääb supi värvus tugevalt punane. Püüa tabada õige aeg, sest happelise aine liiga varajase lisamisega pikeneb peedi valmimisaeg. Hauta soovitud pehmuseni ning jäta siis peet ootele.7. Kuumuta supipoti põhjas vähese õliga kapsas, sibul, seller ja porgand. Lisa siis puljong jalihakuubikud ning keeda, kuni köögiviljad on poolenisti pehmed. Seejärel lisa kartul ja mõne aja pärast peet koos leemega. Keeda, kuni kõik viljad on soovitud pehmusega.8. Lisa hakitud maitseroheline, pressitud küüslauguküüned ja vajadusel veel soola ja pipart. Kuumuta keemiseni ja serveeri suppi traditsioonikohaselt paksu hapukoorega.