Foto: Siiri Kirikal
Retseptid
22. mai 2011, 21:00

Austria

Austria veine saab võrrelda Saksa omadega, sest viinamarjasordid ja ka klimaatilised tingimused on enamasti samad.

Burgenland

Paikneb Ungari piiri ääres. Märkimist väärivad Neusiedlersees valmivad dessertveinid, mis saavad oma väärishallituse Neusiedlersee järvest tõusvast udust. Veel valmistatakse (peamiselt Müller-Thurgaust) kuivi valgeid veine. Punaveine tehakse Blaufränkischist ja ka Zweigeltist.

Kamptal

Piirkond asub Kampi jõe orus. Kasvatatakse valgeid marjasorte, nagu Riesling, Müller-Thurghau ja loomulikult Grüner Veltliner. Veinid on värsked, mineraalsed ja suhteliselt happerikkad ning vürtsikad, piprased. Kremstal. Kasvatatakse samuti valgeid sorte, peamised on Riesling ja Grüner Veltliner. Veinid on mahlaselt happelised, piprased ja samas pehme puuviljasusega. Tasub proovida reservveine, mille viinamarjad on korjatud vanematelt viinapuudelt.

Steiermark

Valmistatakse palju Prantsuse päritoluga viinamarjasortidest veine. Tuntud on Morillon (Chardonnay), mida laagerdatakse ka tammevaadis. Toredad on ka Sauvignon Blanc ja Pinot Blanc. Samuti ei saa ära öelda Rieslingist tehtud veinidest.

Viin

Üks vähestest pealinnadest Euroopas, mille ümbruses kasvatatakse viinamarju, peamiselt valgeid sorte, nagu Riesling, Grüner Veltliner ja Pinot Blanc. Proovida tasub ka kohapealset Heurige veini, mis on värske noor valge vein erinevatest viinamarjasortidest kõrtsi veinikoja isiklikest viinamarjaaedadest.

Wachau

Piirkond Doonau jõe orus. Kasvatatakse peamiselt valgeid viinamarju: mõjuvõimsamad on Riesling ja Grüner Veltliner. Kvaliteetveinid jagatakse veel eraldi klassidesse: Steinfeder – klassikaline kerge ja lihtne vein, Federspiel – täidlasem ja ka alkohoolsem ning maitserikkam vein, Smaragd – aroomis on üleküpsenud valgeid marju, maitselt jõulisem, virsikune, lilleline ja täidlane valge vein.

Weinviertel

Suurim Austria veinipiirkond. Kasvatatakse enamasti Grüner Veltliner viinamarja, veidi ka Weissburgunderit (Pinot Blanc). Punastest kannatab maitsta Zweigeltist valmistatud mahlakat veini.

Kiirkõnnil Austria veinivaldustesse