Foto: Jaan Heinmaa
Retseptid
12. aprill 2009, 21:00

Bæuf à la tartar ehk lihtsalt böff

Algselt tataripärane külm roog toorest veisehakklihast, mida täiendavad toores muna, sibul, hapukurk, maitseained ja kilu. Meeleoluka sissejuhatuse loob pits külma viina toidu alla.

Kuulsa kokaraamatu retsept teatab, et böffi valmistatakse veise sisefileest. Sellise lihatüki struktuur lubab teda kõigi reeglite kohaselt mitte masindada, vaid kahvli või noaga kiudhaaval ribadeks kraapida. Midagi ei juhtu ka, kui kasutada köögikombaini, ja ilus abatükk või välisfilee sobivad siis samuti. Üldiselt restoranid seda rooga pakkuma ei kipu, sest tervisekaitsenõuded on küllalt, kui otse väljenduda, böfivastased.

Koduse böfi nautijaid aga ei sega keegi ja tavaliselt on neil oma valmistamisviis. Kraabi kahvli või noaga või aja kilo liha üks kord masinast läbi ja maitsesta veidi, nt tibakese mee või tilga vahtrasiirupiga. Väike magus tõstab muude komponentide maitsed paremini esile. Siis sega hulka supilusikatäis head tomatipastat, maitse järgi soola ja veidi musta pipart. Liha välimus peab jääma pärast maitsestamist peaaegu selline, nagu sinna ei olekski midagi lisatud, aga esialgne maitsestamine on selleks vajalik, et kõik erinevad maitsed pärast hästi seguneksid.

Haki võimalikult peeneks üks keskmise suurusega hea mahlane sibul (nt Peipsi äärest) – kindlasti haki käsitsi, mitte köögikombainis. Siis võiks lisada hapukurgi, mõne vürtsikilu ja eraldada iga portsjoni kohta (ca 150–200 g) ühe munakollase. Võimalikult kõik käsitsi.

Nüüd kaste. Oluline on valida hea värske maitsega tomatipasta, samuti mesi või vahtrasiirup, hea adžika – mina ostan seda turult – õli ja kinzaa ehk koriandriga segatult. Maitseks veel soola ja musta pipart – kaste saab soolasem ja vürtsisem kui liha, aga see sõltub, kui soolane on valitud kurk ja kui palju soovitakse lisada vürtsikilu.

Nii böff sünnibki – iga kord veidi erinev, aga üldiselt kiire ning lihtne valmistada.

Böfi retsept ühele inimesele:

Vajalikud ained

150–200 g veisefileed

1 väike sibul

1 toores munakollane

1 väike marineeritud või hapukurk (mitte väga soolane),

soola, pipart.

Kastmeks

tomatipastat

adžikat

0,5 tl vahtrasiirupit või samapalju suhkrut

1–2 kilu.

Et laual oleks ilus vaadata, siis lisaksin kraabitud või hakklihale soola ja pipart, kanamuna jätaks algul ära. Maitsestatud hakklihast teeks igale taldrikule pätsikese ja väikese lohukese sisse, kuhu paneks hoopis vutimuna, kas munakollase koos koorega või ilma.

Kastme segaksin kokku ja serveeriksin taldrikul väikeses kausis või eraldi kuhilana, hästi peeneks hakitud sibula ja kurgi jaotaks samuti eraldi kaussidesse või kuhjadesse. Siis saab iga sööja komponendid omale sobivalt kokku segada. Kurki võivad asendada ka marineeritud kapparid, mõnele maitseb marineeritud peet. Segamist hõlbustab teelusikasuurune tilgake külmpressi-oliiviõli, mis ühtlasi tõstab esile segu maitseomadusi.