Retseptid
28. detsember 2004, 22:00

Toidusedel tervislikumaks

Väikesi kavalusi toidusedeli kergemaks ja tervislikumaks muutmiseks (kuid mitte maitse arvel!)

*Või asemel pruukige leivamäärdeks lahjasid (12 – 31%) toorjuustusid *Valige rasvaste juustude asemel väherasvased, mis annavad 2 – 3 korda vähem energiat *Hea toorjuustu saamiseks nõrutage vedelat jogurtit 12 – 24 tundi ja maitsestage soovikohaselt *Sööge palju suppe, mis külmutatud köögiviljade ja leemekuubikute kasutamisel valmivad hõlpsasti ja võimaldavad lõputut varieerimist *Kuumade kastmete valmistamisel kasutage ohtrasti tomatihoidiseid, lisaks suurepärasele maitsele ja rasva vähendamisele alandavad oluliselt ka südamehaiguste riski *Valmistage ka lasanje mitte hakkliha- ja juustukastmetega, vaid kodujuustu ja paksuks hautatud tomatikastmega *Külmades kastmetes ja dippides kasutage jogurtit, läbi sõela hõõrutud kodujuustu või kohupiima, kergeid majoneese, tomati baasil valmistatud vürtsikastmeid, aga ka puu- ja köögiviljapüreesid *Pruukige soola asemel kuivatatud ürte ja ka vürtse, mis teevad toidu isuäratavaks *Rasvas praadimise asemel küpsetage lihapalle ja -kooke kuumas ahjus küpsetuspaberiga kaetud pannil; kergelt õliga pintseldatud naturaalsed lihalõigud küpsetage ülakuumusega ahjus *Asendage friikartulid ja kartulikrõpsud ahjus küpsetatud, hästimaitsestatud kartulisektoritega *Koogiküpsetamisel asendage valge nisujahu täisterajahuga, milles on ohtrasti seedimist soodustavaid ja pikaajalise täiskõhutunde tekitavaid kiudaineid *Suhkru võite asendada sünteetiliste magusainetega; küpsetamisel aga uurige alati, kas ja kui kaua aine kannatab kuumutamist. NB! Lapseootel emad ja lapsed peaksid eelistama looduslikke magusaineid *Muretaignast pirukapõhjas asendage osa rasvast porgandi- või kartulipüreega; maitse selle all ei kannata, porgandi kasutamisel aga isegi pareneb *Pirukakattes pruukige rasvase riivjuustu asemel kodujuustu (kuni 5%) või lahjat kõva juustu (17%), hapukoore asemel lahjat jogurtit; terved munad aga asendage osaliselt vahustatud munavalgetega, võttes 2 munavalget ühe terve muna asemel *Pruukige toiduvalmistamisel ohtrasti köögivilja, mis teadlaste uusimate soovituste kohaselt ei pea sugugi olema toores. Otse vastupidi – kuumtöötlemine muudab enamiku mineraalide ja toitainete omastatavuse kuni 6 korda efektiivsemaks; eriti kehtib see see kapsa, spargelkapsa ja tomati puhul *Järelroaks valmistage vahustatud marjatarretisi ning lahjast kohupiimast, jogurtist ja marjadest valmistatud lihtsaid tarretisi ja vahtusid; plombiiri asemel ostke näiteks metsamarja-biojogurtijäätist, mis pehmenenult maitseb paremini kui vahukoor *Kui küpsetate munapiimas leotatud saiaviilud praadimise asemel ahjupannil ning asendate munad osaliselt munavalgetega, vähendate rasvast saadavate kalorite osakaalu tervelt kolm korda *35% või 38% vahukoore asemel otsige suurpoodidest mitu korda lahjemaid vahustuvaid taimerasvasegusid, mis asendavad suurepäraselt vahukoort Mõnigaid kasulikke fakte, mis võiksid teid abistada toidusedeli koostamisel:*Täis-teraviljatoodete liitsüsivesikute ümbertöötamiseks peab organism kulutama lisaenergiat. Suhkur seevastu on lihtsüsivesik, mis imendub hõlpsasti ja aitab nobedasti tõsta veresuhkru taset.*Suure osa rasvadest saame me peidetud kujul peamiselt keeduvorstidest ja viineritest, aga ka juustust ja teistest rasvastest piimatoodetest*Nähtavat rasva saame argipäevadel kõige enam võist, õlist ja margariinist ning rasvasest lihast*Häid rasvu nagu õigesti valitud toiduõli ja kalarasv peab organism saama iga päev, täiesti rasvavaba. dieet on ohtlik ja tekitab peagi rasvas lahustuvate elutähtsate A, D ja E vitamiinide vaeguseNing lõpuks veel mõned head ja praktikas end õigustanud nõuanded:*Ärge rajage oma menüü muutmist kiirete tulemuste saavutamisele, vaid tehke plaanid pika aja peale*Toidusedelis ühekorraga tehtavad muudatused olgu suhteliselt väikesed, kuna need kinnistuvad alati kiiremini ja jäävamalt kui radikaalsed*Kui taotlete kaalulangust, ärge püüdke muutuda oma lemmik-filmitähe sarnaseks, vaid lihtsalt veidi saledamaks iseendaks*Kui mahutate oma ootused reaalsetesse raamidesse, on pettumisvõimalus väiksem*Kui tingimata soovite ennast kaaluda, tehke seda kindlal päeval kord nädalas, sest kaal muutub hüppeliselt*Te ei pea loobuma ðokolaadist või muust meelistoiduainest “nüüd ja igavesti”, vaid võite selle tarbimist piirata või viia maiustamise puhkepäevale*Katsuge mitte tekitada seoseid söömise ja tegevuse vahel (enamasti TV vaatamine või lugemine), kuna siis hakkab tegevus välja kutsuma nn valenälga, mil pole tühja kõhuga midagi ühist*Oleks hea, kui teie uus eluviis ei keskenduks mitte niivõrd kehakaalule, kui tervisele ja heale enesetundele*Olgu teie kehakaal milline tahes, olge selle isand. Ärge laske tekkida olukorda, kus kehakaal hakkab teie elu hakkab määrama. Maire Suitsu