Retseptid

Grillirõõmud kuuluvad kõigile 

Toidutare, 31. oktoober 2004, 22:00
Tervisliku suuna pidamine ei tähenda sugugi grillipeo rõõmudest loobumist. Mis oleks, kui võtaksite järgmise peo menüü koostamine enda hooleks?

Tervisliku suuna pidamine ei tähenda sugugi grillipeo rõõmudest loobumist. Mis oleks, kui võtaksite järgmise peo menüü koostamine enda hooleks? Põhiline on loobuda vorstikestest, mis küll maitsevad hästi ega vaja küpsetamisel hoolt ega oskusi, kuid peidavad endas uskumatul hulgal loomseid rasvu. Täielikult rasvadest loobuda küll ei saa, kuid saab teha õige valiku, eelistades südamesõbralikke, ohtrasti polüküllastumatuid rasvhappeid sisaldavaid taimeõlisid, millest parimad on viinamarjaseemne-, päevalille- ja maisiõli. Võtke peomenüüsse köögivili ja lahja liha ning paksulihalised rasvased kalad, mis pakuvad rohkesti ülisoodsaid omega-3 rasvhappeid. Mis aga teha, kui köögivili kipub väljast kõrbema ja seest tooreks jääma, lahja liha küpseb kõvaks ja maitsetuks, kala aga laguneb lootuselt koost ja jääb lisaks ka kuivavõitu? Kui jälgite alljärgnevaid lihtsaid näpunäiteid, on õnnestumine garanteeritud. Lahja liha vajab immutamist maitsestatud õlis, kusjuures on äärmiselt oluline mitte järele anda kiusatusele lisada õlile äädikat või muud hapuainet. Küll aga võib kloppida õli juurde sojakastet; ka maitsetaimede või idamaiste vürtside osas on valik piiramatu. Lahja liha kõrvale vardasse lükkige mahlast köögivilja.Kala valige suur ja rasvane ning grillige seda väikestes vormikestes või üleni fooliumisse pakitult, järgige hoolsasti nii temperatuurirežiime kui küpsetamise pikkust. Ning pakkuge lisaks kindlasti ka värsket kurki ja tomatit, mis ei vaja serveerimiseks muud kui tükeldamist, vähest soola ning ohtrasti hakitud murulauku ja tilli.