Kohupiima-astelpaju kausitortFoto: Jaan Heinmaa
Retseptid
14. aprill 2014, 02:05

Kõikide lemmik - kohupiim

Kohupiima võib puhta südamega nimetada tipptoiduks, kuna seda valmistades võetakse piimast parim, mis kõik jääb kohupiima sisse.

Kohupiim on hästi omastatav ja täisväärtuslik piimavalgukontsentraat ning sisaldab ka mitmeid asendamatuid aminohappeid. Lisaks nimetatakse kohupiima lausa kaltsiumipommiks. Meeles tasub pidada aga tõsiasja, et kaltsium imendub paremini rasva sisaldavatest toodetest.

Kohupiimategu oli eelmise vabariigi ajal taludes laialt levinud. Suur emailitud pesukauss piimaga pandi pliidile siis, kui müristamine oli löönud piima hapuks või kui piim oli hapuks läinud lihtsalt suvekuumusest. Ning muidugi ka siis, kui piima oli käes rohkem kui seda värskelt jõuti ära tarvitada. Kohupiim säilis üsna hästi kas keldris või sahvris, mõnel pool lasti see piimanõuga sügavasse kaevu.

Tänapäeval kasutatakse kohupiima valmistamisel eri rasvasisaldusega pastöriseeritud piima või lõssi. Hapendatud piima kuumutatakse madalal temperatuuril (50–60 kraadi). Selle tulemusel piimavalk (kaseiin) kalgendub ja moodustab terakesed, mis sadestuvad anuma põhja. Eraldub värvitu vedelik – vadak. Kohupiima põhiosa ongi kalgendunud piimavalk. Pehmuseks lisatakse toodetele ka rõõska koort.Traditsiooniline pakikohupiim sobib oma konsistentsilt nii dessertidesse kui ka küpsetamiseks, nii pontšikute kui ka sõrnikute, aga ka soolaste kastmete valmistamiseks.

Kohupiimapasta puhul kasutatakse erilist tehnoloogiat, millega saadakse väga peeneteraline ja ühtlane pasta. See valmib kas lõssist või piimast, mida hapendatakse juuretisebakteritega. Kohupiimapasta valmistamisel eraldatakse vadak valgu kontsentreerimiseks tsentrifuugimise teel. Nii saadakse kreemja konsistentsi ja meeldivalt hapuka maitsega toode. Kohupiimakreemides on rasvasisalduse suurendamiseks pastale lisatud rõõska koort, maitseaineid ja ka muid lisandeid.

Kohupiimapasta sobib hästi mitmesuguste dessertide: kreemide, tarretatud tortide ja ka kohupiima-tiramisu valmistamiseks. Kohupiimapasta sobib hästi ka kookidesse. Tõsi, maitsvama koogi saab ikka suurema rasvasisaldusega tootest.

Kohupiima-astelpaju kausitort

Mango-mandariini pokaalipasha laimiga

Kohupiimakook aprikooside ja vaarikatega