Foto: Daisy Lappard
Retseptid
14. september 2008, 21:00

Reet Ausi tee taimetoitluseni

Moekunstnik Reet Ausis on midagi jumalannalikku. Mittelihalikku. Liha puudub naise toidulaualt juba aastaid – temas sai võitu austus kõige elava ees.

Kui räägime Reedaga tema toitumisharjumustest, selgub, et ta on veendunud taimetoitlane. Päris esimesed taimetoitluse katsesammud astus Reet juba keskkoolis. Edasi läks taimetoitluse poole teekond vaikselt, aeg-ajalt lihast loobudes, sest nii oli enesetunne parem. Tal ei olnud mingit eesmärki või põhimõtet, lihtsalt ühel hetkel liha enam ei maitsenud... Kõik toimus iseenesest. Loomulikult. Taimetoitlastest teenäitajaid või eeskujusid tal polnud. "Kui esimest last ootasin, ka siis ei söönud ma liha," jutustab Reet. "Väikeste vahepausidega jätsin alguses vorsti, seejärel sealiha, viimaks kana- ja kalaliha. Pealegi, mulle pole vorstid kunagi istunud."Kodus külmkappi poleTaimetoitluse algstaadiumis koges Reet tihtipeale, kuidas tollase ühiskonna radikaalne hoiak kõige teistsuguse ja normist kõrvale kalduva suhtes taunis temagi taimetoitluse katsetusi. Külas olles oli paraku lihtsam liha ära süüa kui selgitada taimetoitluse põhimõtet jäärapäisele kostitajale, kes Reeda soovist lihatükist loobuda kuidagi aru saada ei tahtnud."Kümme aastat tagasi oli restoranis keeruline ettekandjale arusaadavaks teha, et palun, jätke taldrikult liha ära," meenutab Reet. "Kui küsid nüüd restoranis lihata toitu, on see loomulik. Paari viimase aastaga on olukord muutunud. See on väga positiivne."Väljas, eriti oma vanalinna ateljee lähedastes kohtades armastab Reet tihti süüa. Muna sisaldavaid asju sööbki naine ainult kodust väljaspool. Ise ta ei kasuta toidutegemisel muna juba aastaid. "Muna on liiga rammus," usub piitssale naine. Piimatooteid ta väikesest lapsest hoolimata koju ei osta. "Kui aus olla, siis mu koduköögis puudubki külmkapp - täiesti teadlikult, ma lihtsalt söön asjad toorelt ära ega tarbi asju, mis riknevad," lisab Reet veel ühe üllatava fakti. Ta saab hakkama lihtsamalt ja tervislikumalt. Armastab üle kõige näiteks tooretest juurikatest kokku mikserdatud püreesuppi. Ideaalne. Ja tervislik! "Panen blenderisse seda, mida kodus parajasti on," ei ole Reedal lemmiksöögi retsepti kahju ka teistele jagada. "Juurikaid, õuna, sellerit, tomatit, ning lasen sodiks. Lisan maitseaineid ja törtsu kuuma vett. See on soe, aga samas pole läbi keedetud. Kõik vajalikud toitained jäävad alles."Avokaadot ta naudib, hautatud täisterapudrud meeldivad samuti. Mustikatest ja vaarikatest mikserdab smuutisid. Taaskasutatavatest materjalidest rõivaid disainiv naine on loominguline ka taimetoitluses. Ta soovitab lihast loobumist proovida soojalt kõigil, keda huvitab kergem elu. Kergem nii mitmeski mõttes. "Mu tervis on just viimaste aastatega tunduvalt paremaks muutunud," kinnitab Reet. "Aga kindlasti pole see ainult taimetoitlusega kaasnev nähe."Loe täispikkuses lugu ajakirjast Naised