Retseptid
31. mai 2006, 21:00

Maitsev ja tervislik toit valmib kiiresti

Kuidas teha pärast pikka ja väsitavat tööpäeva võimalikult kiiresti, maitsvalt ja odavalt toitu, on igivana küsimus. Ilma liigse stressita saab süüa teha siis, kui oma tegemisi planeerida. Mõtle näiteks pühapäeval välja kõikide argiõhtute menüü ja osta

Kuidas teha pärast pikka ja väsitavat tööpäeva võimalikult kiiresti, maitsvalt ja odavalt toitu, on igivana küsimus. Ilma liigse stressita saab süüa teha siis, kui oma tegemisi planeerida. Mõtle näiteks pühapäeval välja kõikide argiõhtute menüü ja osta valmis vajaminevad toiduained. Igal õhtul poeskäimine raiskab nii aega kui raha. Pikad järjekorrad, närvilised inimesed ja riiulitel olevad ahvatlused muudavad tööpäeva õhtu veelgi raskemaks.Katseta köögiviljadegaKodus võiks alati olemas olla väike kogus sibulaid, porgandeid ja kartuleid, riisi ja pastat. Sügavkülmikusse tasub osta külmutatud köögivilju, pelmeene, frikadelle, hakkliha ja liha. Lisaks võiks külmikus olla natukene juustu, viinereid ja hapukoort.Tavalised ja lihtsamad toidud saab huvitavamaks muuta lihtsate nippidega. Näiteks lisa hakklihakastmesse köögivilju.Samuti saab kaste kohe uue maitse, panna selle hulka rullkõrvitsat, paprikat või baklažaanitükikesi.Lisaks köögiviljadega katsetamisele võiks proovida erinevaid maitseaineid. Igapäevase musta pipra asemel kasuta näiteks piprasegu ning veelgi põnevama tulemuse annavad ürdisegud.Supid ja vormiroadKiiresti valmivad kõikvõimalikud hakkliha- ja kanaroad, frikadellisupp. Püreesuppe peetakse põhjendamatult vanurite ja väikelaste toiduks. Tegelikult on need tervislikud ja ülimaitsvad ning pealegi valmivad kiiresti. Lisaks köögiviljadele võib lisada toorjuustu, praetud hakkliha või sinki.Kiire ja lihtsa õhtusöögi otsingutel ja ideede väljamõtlemisel ei tohiks muidugi ära unustada vormiroogasid. Vormiroad ehk niinimetatud külmiku ülevaated on tänuväärsed road. Nendes võib ära kasutada kõikvõimalikud toiduained: keedetud kartulid, pasta, tuunikalakonserv, singi ja vorsti ülejäägid, muna, piim, sibul, juust.Lillkapsa-juustusupp1 porrulauk1 sl taluvõid või toiduõli1,2 l vett1 puljongikuubik500 g lillkapsast2 kartulit2 küüslauguküünt100 g toorjuustu½ tl värskelt jahvatatud musta pipart1 tl Meira Vahemeremaade ürdiseguPese porrulauk hoolikalt jooksva vee all puhtaks ja nõruta. Lõika porru õhukesteks ratasteks ja hauta või sees pehmeks. Lisa vesi ja puljongikuubik. Peenesta lillkapsas õisikuteks, tükelda kooritud kartulid, purusta küüslauk ning kalla potti. Lase supil vaiksel tulel podiseda 25-30 minutit. Kui köögiviljad on pehmed, püreeri need. Maitsesta ürdisegu ja musta pipraga. Pehmenda toorjuust, lisa supi hulka ning lase keema. Vaata, et segu oleks ühtlase konsistentsiga. Serveeri koos värske tilliga. Karjuse pirukas (vt. ka samm-sammuliselt)500 g kartuliputru2 keskmise suurusega porgandit1 sibul1 väiksem suvikõrvits300 g hakkliha2 sl toiduõli150 g riivitud juustuvärskelt jahvatatud musta pipartsoolaAlusta ahjuvormi ettevalmistamisega. Määri ahjuvorm pehme võiga ja siis riputa üle riivsaiaga.Põhja aseta kuubistatud ja kergelt läbi praetud porgandi-sibulasegu. Maitsesta värskelt purustatud musta pipraga. Järgmisena pane peale tükeldatud suvikõrvits. Kasuta maitsestamiseks ürte (estragoni, basiilikut).Maitsesta hakkliha ja prae kergelt läbi ning vala see köögiviljadele.Hakkliha peale määri ühtlaselt laiali kartulipuder. Kõige peale raputa riivitud juust. Küpseta 200 kraadi juures 25-30 minutit.Artikkel ilmus 31.mai.2006 Postimehe lisas "Toit"