Retseptid
8. märts 2005, 22:00

Kohupiimakoogid ja -tordid

Miks kohupiim üldse kuulub õigeusklike lihavõttepühade juurde, sellest saab iga huviline lugeda foorumi toiduvalmistamise teemast pealkirja alt "Kevadpühad köögipoolelt vaadatuna". 

Peagi lisanduvad sinna ka retseptid trendikatest kergetest kohupiimaroogadest, mis tänapäeval pasha asemel lauale kantakse. Ka siitsamast nädalalugude hulgast leiate ühe vanema kohupiimaloo “Toredaid torte kohupiimast”. Nii peaks valikut jätkuma igale maitsele.

Selle lühikese sissejuhatuse lõpetuseks tahan aga öelda õpetussõnad, mis küll enamasti tähelepanuta jäetakse, kuid mida mu kohusetunne sunnib ikka ja jälle kordama: ükskõik milline küpsetatud kohupiimakook saavutab õige maitse alles järgmisel päeval või siis vähemalt toatemperatuurile jahtutuna. Igaüks, kes on kasvõi ühe tüki kooki suutnud järgmiseks päevaks säästa, võib seda üldtuntud tõdemust kinnitada!

Banaanipäike

Tordipõhi:

1 õhuke kiht (tumedat) biskviitpõhja

immutamiseks apelsinimahla

Täidis:

4 dl 35% rõõska koort

5 dl paksu maitsestamata jogurtit

300 g Põltsamaa apelsinimarmelaadi

1,5 dl suhkrut

2 tl vanillsuhkrut

4 sl zhelatiini

2 dl apelsinimahla

Kate:

5 küpset banaani

3 dl apelsinimahla

4 tl zhelatiinipulbrit

Kata suurema lahtikäiva vormi põhi küpsetuspaberiga, kinnita serv paigale ja lõika paberi ülejääk 2 cm kauguselt ära. Aseta biskviitpõhi vormi ning niisuta apelsinimahlaga. Pane zhelatiin apelsinimahlaga paisuma ja sulata seejärel kuumas veevannis. Klopi apelsinimarmelaadi hulka suhkur, toasoe jogurt ja vanillsuhkur, seejärel ka leige zhelatiinilahus. Viimasena kalla peale vahustatud koor, tõsta alt ülespoole segamini ning kalla otsekohe vormi, sest zhelatiin hakkab külma koore mõjul peagi tarduma. Lase kinnikaetult vähemalt 5 tundi tarduda. Pane banaanid külmkapi puuviljasahtlisse. Valmista mahlast ja zhelatiinipulbrist tarretiseleem ja jäta jahtuma. Lao tardunud koogi pinnale diagonaalselt lõigatud banaaniviiludest ringid, alustades välisservast ja kattes iga järgneva ringiga umbes kolmandiku eelmisest. Nirista jahtunud tarretisesegu tasakesi koogi pinnale ja lase külmas täielikult tarduda.

Kaunis pashatort

4 muna

1,5 dl suhkrut

1 dl jahu

1 dl kartulijahu

1 tl küpsetuspulbrit

Immutamiseks:

umbes 1,5 dl hapukat apelsinimahla

Täidis:

0,5 kg toasooja kohupiima

4 dl 35% rõõska koort

1 dl suhkrut

1 dl väikesi seemneteta rosinaid

0,5 dl purustatud sarapuupähkleid

100 g suhkrustatud puuviljatükke (näit ananass ja papaia)

2 tl vanillsuhkrut

3 sl sidrunimahla + 1 sl vett

4 tl zhelatiini

Pinnale:

0,5 dl purustatud sarapuupähkleid

rohelisi viinamarju

füüsaleid

NB! Kiiremini ja vähema vaevaga saad teha tavapärase ümmarguse tordi valmisostetud biskviittpõhjadest.

Mikserda toasoojad munad suhkruga kohevaks, sõelu hulka omavahel segatud kuivained ja tõsta segamini. Küpseta suurel ahjuplaadil ahju keskosas 200 °C juures 7 minutit. Kummuta biskviit lauale, tasanda servad ja lõika kaheks; lase jahtuda. Pane üks plaadipoolik vaagnale ja niisuta apelsinimahlaga. Lõika kuivatatud puuvili väikesteks tükkideks, vahusta koor pehmeks vahuks. Suru kohupiim läbi sõela ja sega kokku suhkru, vanillsuhkru, pähklipuru, rosinate ja puuviljatükkidega. Lase zhelatiin sidrunimahlas paisuda ja seejärel kuumas veevannis uuesti vedelaks muutuda. Lisa lahus veidi jahtunult kohupiimasegule, sega hästi. Kalla vahukoor segule ja tõsta segamini. Määri pool segust ettevalmistatud põhjale ja suru peale teine tükk. Immuta ka see ning kata ülejäänud seguga. Tegutse nobedasti, et segu ei jõuaks tarduma hakata. Riputa pinnale pähkli- või mandlipuru, kata kilega ja pane vähemalt neljaks tunniks tarduma ja maitsestuma. Enne serveerimist kaunista viinamarjade, füüsalitega või muu meelepärasega.

Õuna-

kohupiimakook

Koogiümbris:

125 g margariini

1 dl suhkrut

1 muna

1 tl küpsetuspulbrit

3 dl jahu

2 sl külma vett

Täidis:

3 õuna

1 dl vahustuvat koort või kooreasendajat

0,5 kg kohupiima

1 dl suhkrut

2 sl sidrunimahla

2 muna

2 sl kartulijahu

Määri 24 cm läbimõõduga lahtikäiv vorm pehme margariiniga ja riputa riivsaiaga üle. Mikserda pehme margariin suhkruga kohevaks ja lisa ka toasoe muna.Sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu ning seejärel ka vesi ning sega ühtlaseks. Tõsta tainas vormi, riputa pinnale veidi jahu ning patsuta tainas jahuste kätega ühtlaseks kihiks põhjale ja servadele peaaegu vormi äärteni. Puista vormi põhja õhukesteks viiludeks lõigatud õunad. Mikserda ülejäänud ained kokku ja kalla õunte peale. Küpseta 175° ahju alumisel siinil umbes tund aega; serveeri täiesti jahtunult.

Õuna-kohupiima purukook

Põhi:

4 dl jahu

2 dl suhkrut

1 tl küpsetuspulbrit

1 tl söögisoodat

1 dl vedelat või sulatatud margariiniPoolele tainakogusele juurdesegamiseks:150 g magusat joogijogurtit

1 muna

Täidis:

3 suuremat kõva õuna

0,5 kg kohupiima

2 tl vanillsuhkrut

1 dl suhkrut

3 muna

Sega taina kuivad komponendid hästi läbi ja lisa margariin; töötle sõrmede või mikseri tainakonksudega ühtlaselt sõmeraks. Jaga segu kaheks, lisa ühele poolele jogurtiga läbiklopitud muna ning tõsta segu ühtlase kihina pehme rasvainega määritud 30 cm läbimõõduga madalasse pirukavormi.Lõika puhastatud õunad pisikesteks kuubikuteks ja puista vormi, riputa üle järelejäänud purutainaga. Küpseta 200° ahju alumisel siinil 40 minutit, lase enne serveerimist restil täielikult jahtuda.

Kihiline kausikook kohupiima ja puuviljadega

4 kihti biskviitkooki

1 suur purk virsikukompotti

500 g magedat värsket kohupiima

0,5 dl sidrunimahla

1,5 dl tuhksuhkrut

2 tl vanillsuhkrut

2 dl 35% rõõska koort

Kaunistamiseks:

kompotipuuvilju ja -marju või suhkrustatud puuvilju

melissi või münti

Nõruta virsikud ja mõõda välja 1 dl kompotileent. Lõika virsikud õhukesteks viiludeks. Suru kohupiim läbi sõela ja mikserda kokku sidrunimahla, tuhksuhkru ja vanillsuhkruga, viimasena lisa pehmeks vahuks mikserdatud koor. Pane üks biskviitketas kausi põhja ja immuta kompotivedelikuga. Laota peale veerand kohupiimavahust, selle peale veerand virsikutest. Kasuta kõik ained ära nii, et pealmiseks kihiks jääb kohupiimavaht. Kaunista pind soovikohaselt, kata toidukilega ja pane 3-4 tunniks külma. Serveeri kausist.

Apelsinisharlott

2 suuremat apelsini

Apelsini-kohupiimatarretis

4 tl zhelatiini

2 dl kanget apelsinimahla

1 tl riivitud kollast apelsinikoort

1 dl suhkrut

1 tl vanillsuhkrut

250 g kohupiima või ricottat

2 dl vahustavat koort või kooreasendajat

Riivi ühelt harjaga pestud apelsinilt peene riiviga kollast koort. Lõika apelsinidelt maha mõlemad tipud ning koori seejärel viljad väikese terava noaga suunaga ülevalt alla nii, et viljaliha paljastub ning valget aluskoort ei jää kuskil nähtavale. Lõika viljad seejärel suure noaga põikisuunas õhukesteks viiludeks ja korja seemned välja. Suru toasoe kohupiim või ricotta läbi tiheda sõela. Mikserda ülejäänud mahl kokku apelsinikoore, suhkrute ja kohupiimaga. Vooderda kumer kauss 2-3 pika toidukileribaga, jättes vabad otsad üle rippuma. Vooderda kauss apelsiniviiludega, püüdes tekitada võimalikult ilusa mustri. Leota zhelatiin 4 sl apelsinimahlaga ja sulata kuumas veevannis. Mikserda koor tugevaks vahuks. Lisa veidi jahtunud zhelatiinilahus peene nirena kohupiimasegule; kalla otsekohe segu peale ka vahukoor ning tõsta nobedasti alt ülespoole segamini, kaussi perioodiliselt keerates. Kalla valmissegu otsekohe ettevalmistatud vormi, kuna viivitamisel hakkab segu tarduma. Tõsta vabad kileotsad tarretise peale ja tõsta vorm järgmise päevani külma. Serveerimisel silu vabad kileribad piki kausiservi alla, aseta vaagen tagurpidi vormi peale ja keera mõlemad koos kiiresti ümber. Tõsta kauss sharloti pealt ära ja koori kile maha.

Kohev kohupiimakook

400 g lehttainast

Täidis:

250 g kohupiima

1 dl suhkrut

2 muna

2 munarebu

2 sl kartulijahu

1 sl vanillsuhkrut

50 g sulatatud võid

40 g mandli- või pähklipuru

2 munavalget

2 dl apelsinimarmelaadi

Vooderda taignaga 24 cm suuruse lahtikäiva koogivormi põhi ja mõne cm kõrguselt ka seinad. Pane vorm külmkappi. Mikserda kokku läbi sõela surutud kohupiim, pool suhkrukogusest, munad, munarebud, jahtunud sulavõi, kartulijahu ja mandlipuru. Mikserda munavalged ülejäänud suhkruga tihedaks läikivaks vahuks, kalla see taigna peale ja tõsta õrnalt alt ülespool segamini. Määri apelsinimarmelaad taignapõhjale ja kalla täidis selle peale. Küpseta esimesed 10 minutit 225° juures, seejärel aga 165-175° juures veel umbes 40 minutit. Ahjust väljavõtmisel võib kook päris keskelt vormi raputamisel veel veidi võbiseda. Lase koos vormiga restil täielikult jahtuda, seejärel kata pealt kilega ja hoia järgmise päevani jahedas kohas. Niisugused koogid saavutavad oma õige maitse alles järgmisel päeval.

Aprikoosi-

kohupiimakoogikesed

0,5 kg lehttainast

määrimiseks muna

Täidis:

1 väiksem purk (425 g) aprikoosikompotti

250 g kohupiimapastat

2 tl vanillsuhkrut

2 dl vahustuvat koort või kooreasendajat

u 1 dl suhkrut

soovi korral kaneeli

kaunistuseks tuhksuhkrut

Tõsta külm lehttainas küpsetuspaberile ja lõika seal väga terava ja peaaegu püstiasendis hoitud (et kihte mitte kokku suruda!) noaga u 5x5 cm suurusteks ruudukesteks. Nihuta need suure palettnoaga õige veidi üksteisest eemale ja pintselda pealt munaga. Küpseta 225° juures 12-14 minutit. Valmista kookide jahtumise ajal täidis, segades kokku nõrutatud ja peenestatud, vajadusel veel ka köögipaberiga kuivaks patsutatud aprikoosid, vanillsuhkru, kohupiimapasta, suhkru ja viimasena vahukoore. Poolita täielikult jahtunud koogikesed põigiti ja täida seguga; sõelu pind üle tuhksuhkruga. Serveeri varsti, et ümbris läbi ei liguneks.

Kohupiima-

rullsaiad

Pärmitainas:

2,5 dl piima

1 kotike kuivpärmi

0,5 tl soola

0,75 dl suhkrut

1 tl jahvatatud kardemoni

1 munarebu

6 dl jahu

75 margariini

Täidis:

250 g kohupiima

1 muna

0,5 dl suhkrut

1 tl vanillsuhkrut

Sega kuivpärm jahuga. Lisa tavalisest veid soojema (u 42°) piima hulka umbes kolmveerand jahukogusest, toasoe muna, sool, suhkur ja kardemon. Töötle tainas kätega või mõne elektrilise köögiabilisega ühtlaseks. Lisa juurde pehme margariin ja ülejäänud jahu ning sõtku või töötle masinaga, kuni tainas on elastne ning lööb käte või segamisanuma küljest lahti. Lase soojas kohas kinnikaetult kõrgeks kerkida. Valmista täidis, hõõrudes kohupiima läbi sõela ja lisades muud ained. Sõtku kerkinud tainas veelkord läbi ja rulli siis õhukeseks ristkülikuks. Määri täidis tainaplaadile ja keera see pikemast servast aalates tihedaks rulliks. Lõika rull paari cm paksusteks viiludeks ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kerkima. Pintselda kerkinud rullid üle lahtiklopitud munaga ja küpseta ahju keskosas umbes 12 minutit 225° juures.

Tarretatud kohupiimatort

2 kihti biskviit-tordipõhja

3 väikest purki aprikoosi- või mangokompotti

400 g magedat kodujuustu

1 dl kompotivedelikku

4 dl 35% rõõska koort

2 dl tolmsuhkrut

6 tl peent zhelatiinipulbrit

1 dl kompotivedelikku

Aseta üks kiht biskviitpõhja suure (28 cm) lahtikäiva vormi pohja, täida tühjaksjäänud pind teisest kettast loigatud tükkidega. Immuta kompotivedelikuga. Hooru kodujuust läbi johvsoela ning mikserda 1 dl kompotivedelikuga kohevaks. Loika ühe purgi puuvili pisikesteks tükkideks ja sega juustusegu hulka. Paisuta zhelatiinipulber 1 dl kompotivedelikus, sulata kuumas veevannis ja sega juustuvahu hulka. Vahusta koor tolmsuhkruga pehmete tippudega vahuks ja tosta juustumassiga segamini.

Kalla mass otsekohe biskviidi peale, tasanda pind, kata vorm toidukilega ning pane 3-4 tunniks voi järgmise päevani külma. Enne serveerimist püreeri ülejäänud kompotipuuvili, maitsesta soovikohaselt suhkruga. Määri püree koogi pinnale.

Lihtne küpsetatud kohupiimakookMagus muretainas:

2,5 dl jahu

100 g margariini

3 sl suhkrut

1 munarebu

veidi soola

Täidis:

400 g magedat kodujuustu või Ricottat

2,5 dl suhkrut

2 sl hapukoort

3 muna

5 sl jahu

1 sidruni riivitud koor

Kuna kook peab enne lahtilõikamist jõudma täielikult jahtuda, küpseta ta valmis juba eelmisel päeval. Tainaks näpi tükeldatud ja soojenenud või ülejäänud ainetega kokku. Hoia kinnikaetult paar tundi külmas. Rulli tainas kahe küpsetuspaberi vahel suureks õhukeseks kettaks. Tõsta tainarulli abil lahtikäivasse vormi nii, et ka servad oleksid kaetud. Suru kodujuust läbi jõhvsõela, mikserda juurde hapukoor, suhkur, jahu, munakollased ja sidrunikoor. Viimasena kalla täidise peale läikivaks vahuks mikserdatud munavalge ja tõsta teiste ainetega segamini. Kalla täidis kohe vormi, lõika üleliigsed tainaservad ära. Küpseta eelkuumutatud 200° ahju keskosas 75-80 minutit. Tõsta koos vormiga restile jahtuma.

Mango-kohupiimakook

400 g valmis mure- või lehttainast

Kate:

0,5 kg kohupiima

2 muna

4 sl suhkrut

poole sidruni kollane riivitud koor

3 sl sidrunimahla

0,5 dl suhkrut

1 purk (425 g) mangokompotti

Vooderda 30 cm läbimõõduga madala pirukavorm tainaga ja pane 5 minutik külmutuskambrisse. Eelküpseta põhja ahju alumisel siinil 200° juures 7-8 minutit. Nõruta mango kõõgipbaeril ja lõika pikkadeks õhukesteks ribadeks. Mikserda kohupiim toasoojade munarebudega kohevaks, lisa ka sidrunikoor ja -mahl. Mikserda munarebud suhkruga väga tihedaks läikivaks vahuks, kalla see kohupiimasegu peale ja tõsta alt ülespoole segamini. Kalla täidis eelküpsetatud põhjale, aseta mangoribad peale ja küpseta keskmisel siinil 25 minutit ehk kuni täidis on hüübinud ja kenasti pruunistunud.

Kohupiimakorbid ananassiga

Pärmitainas:

2,5 dl piima

1 kotike kuivpärmi

0,5 tlsoola

0,75 dl suhkrut

1 tl jahvatatud kardemoni

1 munarebu

6 dl jahu

75 margariini

Täidis:

1 väike purk ananassirõngaid

250 g kohupiima

150 g 20% hapukoort

1 muna

0,5 dl suhkrut

2 sl vanillsuhkrut

Määrimiseks muna

Sega kuivpärm jahuga. Lisa tavapärasest veidi soojema (u 42°) piima hulka umbes kolmveerand jahukogusest, toasoe muna, sool, suhkur ja kardemon. Töötle tainas kätega või mõne elektrilise köögiabilisega ühtlaseks. Lisa juurde pehme margariin ja ülejäänud jahu ning sõtku või töötle masinaga, kuni tainas on elastne ning lööb käte või segamisanuma küljest lahti.

Rulli tainas kangiks, jaga see 20 osaks ja veereta need pallideks. Jaga need kahele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, kata rätikuga ja lase soojas kohas kerkida u 45 minutit.

Mikserda läbi sõela surutud kohupiim hapukoore ja suhkrutega läbi. Nõruta ananassirõngad ja lõika igaüks viieks tükiks. Vajuta kerkinud kakukesed käega lamedamaks, suru igaühe keskele suure joogiklaasi jahuse põhjaga süvend, torgi selle põhja kahvliga ning määri vabad servad munaga üle. Pane igasse süvendisse umbes 1,5 supilusikatäie jagu kohupiimasegu, aseta peale ananassitükk. Küpseta ahju keskmisel siinil 225° juures 10-12 minutit.