Foto: Jaan Heinmaa
Lambaliha retseptid
26. veebruar 2019, 12:15

Lamba vindaloo

Nagu India kokad ütlevad, on India toit just nii vürtsikas, kui ise soovid. Vindaloo on üpriski vürtsikas indiapärane lihapada, mida võib valmistada ka sea- ja kanalihast, ent kõige traditsioonilisem vindaloo valmistatakse siiski tugeva maitsega lambalihast, mille puhul on vürtsid ja vürtsikus olemuslikult vajalikud. Marinaadi jaoks võid kasutada nii terveid kui ka juba purustatud vürtse, mida on soovitav enne maitsestamiseks kasutamist kuumal pannil kuumutada – nii pääsevad nende looduslikud õlid paremini välja. Kui kasutad terveid vürtse, siis tambi need pärast kuumutamist uhmris puruks. 

Kogus: kuuele
Valmistusaeg: üle 60 min
30 minutit + 12 tundi maitsestumiseks + 1,5 tundi ahjus

Koostisosad
VÜRTSISEGU KUUMUTAMISEKS
1 tl Jahvatatud vürtsköömen
1 tl Jahvatatud tšillipipar
1 tl Kaneel
1 tl Jahvatatud nelk
1 tl Kardemon
1 tl Fenkoliseemned
0.5 tl Purustatud must pipar
MARINAAD
2 cm jupp Riivitud värske ingver
1 tl Sool
1 tl Sinepipulber
1 tl Kurkum
4 spl Naturaalne õunaäädikas
4 spl Oliiviõli
PAJAROOG
1 kg Lambaliha (kontideta praetükk)
Õli praadimiseks
1 tk Suur sibul
2 tk Küüslauguküüs
2 tk Loorberileht
1.5 dl Vesi
0.5 tl Sool

Valmistamine

1. Mõõda kõik esimeses lõigus nimetatud vürtsid kuivale pannile ning kuumuta keskmisel kuumusel ja tihti segades umbes 5 minutit.

2. Marinaadi jaoks sega omavahel ingver, sool, sinepipulber, kurkum, äädikas, õli ja kuumutatud vürtsid. Lõika lambaliha suupärasteks tükkideks, vala marinaad peale ja tõsta kaanega anumas vähemalt 12 tunniks külmkappi maitsestuma.

3. Pane ahi 200 kraadi peale sooja.

4. Koori ja tükelda jämedalt sibulad ja küüslaugud ning kuumuta need pannil kuumas õlis pehmeks, tõsta kõrvale. Võta lihatükid marinaadist välja ja pruunista kuumal pannil kuldpruuniks. Vala pannile tekkiv vedelik vahepeal marinaadikaussi.

5. Tõsta lihatükid ahjupotti. Mõõda marinaadikaussi vesi ja sool, loksuta läbi ja vala potti lihale. Pane seltsiks ka sibulasegu ja loorberilehed ning tõsta pott kaanega kaetult ahju. Küpseta 45 minutit, siis alanda kuumust 180 kraadini ja küpseta veel 45 minutit. Serveeri kuumalt koos keedetud riisi või lavaššiga, paksu maitsestamata jogurti ja värske salatiga.