Lõunasöögi retseptid

Majoneesisai küpse juustu ja oliividega 

Tiina Lebane, 29. jaanuar 2019, 13:00
Foto: Jaan Heinmaa
Ülimaitsev sai, mis on just nii pehme, et sulab suus, ent samas nii tihke, et võid seda ka näiteks röstida. Majonees on siin rasvaine asemel ja teeb küpsetise muredamaks, juust annab maitset ja oliivid tekstuuri.  

Koostisosad
Õli vormi määrimiseks
3.5 dl Nisujahu (võid osa asendada täisteraspelta- või - nisujahuga)
2 tl Küpsetuspulber
0.5 tl Sool
0.5 tl Jahvatatud must pipar
210 g Majonees
1 tk Suur muna
1 dl Piim
30 tk Kuivmarinaadis oliiv
120 g Riivitud kauavalminud juust (nt Bresto, parmesan vm)

Valmistamine

8–10 tk

1. Pane ahi 200 kraadi peale sooja, määri umbes 20 cm pikkune leivavorm seest õliga.

2. Tõsta suurde kaussi jahu(d), küpsetuspulber, sool ja pipar ning vispelda läbi. Teises kausis sega omavahel majonees, muna ja piim ning vala kuivainetele. Eemalda oliividelt kivid, kui neid on, haki viljad jämedalt ning sega koos riivitud juustuga tainasse.

3. Tõsta tainas leivavormi, silu pealt siledamaks ning küpseta ahju keskel 40–45 minutit või kuni sai on pealt ahvatlevalt kuldpruun. Lase 5 minutit vormis jahtuda, vabasta ettevaatlikult noaga küljed ning kummuta sai restile. Jahuta 15 minutit enne lahtilõikamist ja söö soojalt.

HEA TEADA! Küpseta majoneesi asemel paksu maitsestamata jogurtiga ja haki sisse meelepäraseid ürte.