Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
24. jaanuar 2019, 10:04

Õuna-pirnigalett karamellise siidrikastmega

Galett on oivaline magustoit näiteks neile, kelle jaoks taina ja täidise vahekord tavalise piruka puhul tundub liialt taina kasuks olevat. Galetitainas on aga õhuke ja ahvatlevalt krõbe ning puuviljatäidis on ilmselges ülekaalus. Õrna soolanüansiga siidri-karamellkaste teeb maiuse täiuslikuks ka tõelisele gurmaanile!

Koostisosad
GALETITAINAS
3 dl Nisujahu
1 dl Spelta- või täisterajahu
2 spl Suhkur
0.5 tl Sool
140 g Külm või
4 spl Jääkülm vesi
1 tk Muna määrimiseks
ÕUNA-PIRNITÄIDIS
800 g Pirnid ja õunad
70 g Fariin- või muu pruun suhkur
1 spl Kartulitärklis
1 tk Värskelt riivitud väikese sidruni koor
1 tl Kaneel
30 g Või
SIIDRIKASTE
0.3 l Õuna- või pirnisiider
70 g Fariin- või muu pruun suhkur
30 g Või
0.5 tl Sool
1 tl Kartulitärklis, vajadusel

Valmistamine

12 tk

1. Pane köögikombaini anumasse jahud, suhkur ja sool. Lisa tükeldatud või ja töötle jämedaks puruks. Lisa külm vesi ja töötle ühtlaseks tainaks. Tõsta tainapall toidukilele, suru lapikuks ja mähi kilesse. Hoia vähemalt 1 tund (või kuni 3 päeva) külmkapis.

2. Koori ja viiluta õunad ja pirnid kaussi õhukesteks viiludeks. Puista peale suhkrut, kartulitärklist, sidrunikoort ja kaneeli ning sega ettevaatlikult läbi.

3. Puista küpsetuspaberile pisut jahu ja rulli sellel tainas suureks õhukeseks kettaks (läbimõõduga 36–38 cm). Tõsta koos paberiga ahjuplaadile. Jättes umbes 4 cm ketta servadest vabaks, jaga puuviljaviilud servadest alates ringikujuliselt tainale. Tõsta servad voltides puuviljadele ja määri lahtiklopitud munaga üle. Lõika külm või väikesteks kuubikuteks ja jaga need puuviljadele.  

4. Kuumuta ahi 200 kraadini ja küpseta galetti ahju keskel umbes 45 minutit, kuni õunad-pirnid on küpsenud ning tainas kenasti kuldpruun ja krõbe.

5. Kuni galett ahjus küpseb, valmista kaste. Lase siidril väikeses potis keema tõusta. Keeda ilma kaaneta ja parajalt mulisedes umbes 10 minutit, kuni umbes kolmandik vedelikust on ära aurunud. Lisa nüüd suhkur, või ja sool ning kuumust veidi alandades jätka keetmist (umbes 15 minutit), kuni kaste muutub siirupisemaks ja paksemaks. (Kui tundub, et kaste jääb siiski liiga vedel, lahusta 1 tl kartulitärklist väheses külmas vees, nirista segades kastmesse ja kuumuta peaaegu keemiseni.)

6. Tõsta küps galett ahjust restile 10 minutiks jahtuma. Lõika tükkideks ja serveeri soojalt koos jahtunud siidrikastmega.