Foto: Panthermedia/Scanpix
Retseptid
17. august 2018, 10:33

Ere: Kihva läinud kringlid ja parim purukook

Kange küpsetushuviline olin juba lapseeast peale. Alati ninapidi juures ja aitamas. Omal käel uurisin hoolega ka kokaraamatuid. Ühel päeval (olin kindlasti vanem kui kümme aastat) võtsin iseseisvalt ette vesikringlite tegemise. No see retsept tundus lihtsalt nii põnev – oli tarvis pärmitainast kringlikesed voolida, need soolases vees ära keeta ja siis küpsetada.

Tainas kerkis väga hästi, kuid sealt edasi kiskus kõik kiiva. Ei tulnud need kringlikesed ilusad ja keetsin ma neid ilmselt liiga vähe ja ka praeahjus küpsetamine ei teinud tulemit paremaks. Ahjust tulid välja vormitud ja nätsked käkid. Tuju läks täiega nulli ja pisaraid ei pidanud kaua ootama.

Nii leidiski töölt tulnud ema mind köögis tainakausi juures vesistamas. AGA EMAD OSKAVAD JU KÕIKE! Lapsel silmad kuivaks, kohev pärmitainas kiirelt küpsetusplaadile. Peale läks mingit paksemat moosi ja puru (margariin, suhkur ja jahu) ja plaat siuhti kuuma praeahju.

Välja tuli maailma parim purukook. Olin nii üllatunud ja uhke (eks ma pidasin seda ikka oma loominguks). Kõik sõid ja kiitsid.

Pole vist tarvis lisada, et paar päeva hiljem läksin oma suursaavutust kordama. Päris kindlasti ei olnud ma aga hoolega jälginud, kuidas ema seda puru tegi, sest ilmselgelt panin ma liiga vähe jahu ja tulemuseks oli margariinis friteeritud plaadikook. Küpsetis läks otsejoones prügikasti, kuid head küpsetamislõhna prügikastiga juba välja ei vii ja mul oli väga raske, tegelikult lausa ilmvõimatu teistele pereliikmetele selgeks teha, et mingit kooki ei ole. Igaks juhuks revideeris mu vennaraas köögikapid üle. Tulemusteta.

VESIKRINGLID

1 klaas vett

25 g pärmi

1 sl suhkrut soola

2 muna

2 spl sulavõid

400-500 g jahu

Idee järgi peaks siis eelkergitusega tainast veeretama sõrmejämedused rullid, lõikama 10-15 cm pikkusteks juppideks, vormima kringlikesed, keetma neid paar minutit kergelt soolases vees ja küpsetama kuumas ahjus. Ausalt, ei proovinud hiljemgi neid kringleid teha, kuid kasutasin seda tainast edukalt erinevate plaadisaiade tegemiseks (moosiga, puruga, õuntega) ja õnnestus alati.