Foto: Panthermedia/Scanpix
Retseptid
27. oktoober 2018, 16:27

Jõhvikad viiel moel tallel

Mahlased, värvikad ja oh kui vitamiinirikkad jõhvikad on väga väärt tallele panemist. Olgu see siis jook või hoidis - Toidutare varamus on mitmeid huvitavaid retsepte. 

Jõhvikad on väga väärtuslikud oma maitseomaduste ja hea säilimise tõttu. Neid korjatakse peamiselt septembrist lumetulekuni. Kasutatakse jookide, keediste, tarretise jms valmistamiseks, ka maitseainena kapsaste hapendamisel.
Jõhvikas on ka hinnatud ravimtaim. Need marjad alandavad kõrget vererõhku ning parandavad kõrge palavikuga haigete enesetunnet. Sageli tarvitatakse jõhvikaid mahlajoogina. Kõrge happelisuse tõttu ei ole need soovitatav kasutada maksahaiguste, maomahla ülihappesuse või maohaavandite korral.
Jõhvikadsäilivad hästi ka jahedas kohas lihtsalt purgi pandult, kui külma puhast vett peale valada.