Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
23. juuli 2018, 13:51

Kirsi-martsipanikook

Võrratu martsipanimaitseline kirsikook läheb seistes aina paremaks.  Jäta mõned kirsid kividega ja kasuta neid koogi kaunistamiseks. 

Koostisosad
225 g Või
2.25 dl Suhkur
1 tk Värskelt riivitud sidruni koor
4 tk Suur muna
2.25 dl Nisujahu
80 g Jahvatatud mandlid
1 tl Küpsetuspulber
Sool
150 g Martsipanimass
300 g Kivideta kirisid
50 g Kooritud pistaatsiapähklid
Või vormi määrimiseks
Jahu kirsside ja martsipani veeretamiseks
Tuhksuhkur peale raputamiseks
SIIRUP
1 tk Apelsini mahl
2 spl Suhkur
3 spl Amaretto liköör

Valmistamine
1. Kuumuta ahi 170 kraadini. Kata 20-22 cm lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga ja määri võiga.  
2. Mikserda või suhkru ja sidrunikoorega kohevaks ja heledaks. Klopi munad ükshaaval või hulka, lisa jahu, jahvatatud mandlid, küpsetuspulber ja sool.
3. Lõika martsipan 1 cm kuubikuteks ja sega jahuga. Haki kirsid, tupsuta majapidamispaberiga kuivemaks  ja sega samuti jahuga.
4. Sega taina hulka pool martsipanist ja kirssidest ning tõsta tainas vormi. Pane peale ülejäänud kirsid ja martsipan ja suru tainas sisse.
5. Pane vorm ahju ja küpseta 20 minutit. Alanda kuumus 160 kraadile ja küpseta veel  35-40 minutit.  Kui kook kipub pealt tumenema, siis kata fooliumiga. Proovi küpsust tikuga.
6. Vahepeal valmista siirup. Pane kõik koostisained potti ja kuumuta kuni suhkur on sulanud.
7. Võta kook ahjust, torka tikuga sisse augud, nirista peale siirup. Lase 10 minutit jahtuda, eemalda vorm ja lase restil täiesti jahtuda, siis ei jää põhi nätske. Puista peale jämedalt hakitud pistaatsiapähkleid ja tuhksuhkrut. Kaunista kirssidega.